Ve věku 95 let zemřel malíř Karel Malich. Proslavil se abstraktními malbami i drátěnými plastikami

Zemřel sochař, malíř a grafik Karel Malich. Bylo mu 95 let. Radiožurnálu to potvrdila Nikola Bukajová z Galerie Zdeněk Sklenář, která Malicha dlouhodobě zastupovala. Karel Malich byl jedním z nejvýznamnějších českých umělců druhé poloviny 20. století. Proslavil se hlavně jako autor typických drátěných platik. Malich měl blízko k nezvyklým uměleckým materiálům, jako jsou právě dráty, stejně jako k jasným a pestrým pastelům.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Malich ve svém atelieru

Karel Malich ve svém atelieru | Foto: Tomáš Klement

Karel Malich se narodil 18. října 1924 v Holicích ve východních Čechách a tamní krajina a místa na něj měly celoživotní vliv. Studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, později na Akademii výtvarného umění. Když mu bylo 90 let, řekl v rozhovoru ČTK, že na začátku jeho umělecké dráhy nebylo žádné rozhodnutí být malířem, ale spontánní inspirace přírodou a jejími projevy.

Nový český aukční rekord. Za Kokoschkův obraz Prahy dá kupec přes 78 milionů

Číst článek

Na dotaz, jaký okamžik ve svém životě považuje za nejdůležitější, říká: „Když jsem se narodil.“ „Každej to nějak má a já si myslím, že jsem byl šťastnej člověk, aspoň tak jsem to všechno vnímal – že se mi to líbí. A nic jsem nepotřeboval,“ řekl před pěti lety Malich.

Tehdy už léta žil ve svém domku v Praze Uhříněvsi, kde měl v ateliéru stovky svých děl a v prostoru viselo několik jeho unikátních drátěných plastik. I v 90 letech měl na stole papíry a hromádky pastelů, kreslil prý každý den.

„Pastel mám rád. V pastelu je kresba i barva, a hlavně světlo, já jsem viděl to světlo v temnotě, koukal jsem do síně, od rána tam vycházelo slunce, začínalo to tam svítit, pak se to vytrácelo.... To jsem mohl všechno pozorovat,“ popisoval dobu dětství v Holicích. O zhmotnění neviditelného, zachycení světla a proudění energie, nalezení harmonie a rovnováhy usiloval celý život.

Od krajinomalby k abstrakci

Malich začínal v 50. letech krajinomalbou, v 60. letech přešel k abstrakci. Grafiky, koláže a kresby tohoto období jsou reflexí Malichova vztahu ke krajině a způsobu vnímání mikrosvěta, který jej v mládí obklopoval.

Vycházejí ze zkušenosti osobitého prožitku přírody jeho rodiště v Holicích a především tamního kameneckého kopce, přetransformovaného do sestavy geometrických prvků a linií.

Obrys kopce, který se objevuje v grafikách, temperách i kvaších už na začátku 50. let, se stal symbolem i v další tvorbě. Od roku 1982 se pak v kresbách objevoval tvar ovoidu, který Malichovy často velmi komplikované a zdánlivě chaotické vize propojoval. K druhé poloze patřily kresby, které se soustřeďovaly na zachycení světelných událostí v jejich tvarových proměnách.

aku, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme