Kdo je Banksy? Možná Robert Del Naja z Massive Attack, prořekl se hudebník Goldie

Přes dvacet let veřejnost nezná identitu umělce nebo umělkyně vystupující pod přezdívkou Banksy. Akademici, vědci, školáci i kolemjdoucí neustále spekulují o jméně umělce, který svými díly vždy rozvíří diskuse.

Bristol Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spekulace o tom, že Banksy je ve skutečnosti jeden ze zakládajících členů anglické hudební skupiny Massive Attack Robert Del Naja, teď posílil DJ Goldie, který se přeřekl v podcastu Distraction Pieces.

„Vytvořte z bubble letters (druh graffiti písma, pozn. red.) nápis Banksy, dejte to na tričko a máme to vyřešené. Můžeme prodávat,“ cituje The Telegraph Goldieho. „Bez urážky k Robertovi, myslím, že je to skvělý umělec. Podle mě převrátil svět umění vzhůru nohama.“

DJ Goldie se na pár vteřin zarazil, než změnil téma další diskuze. Goldie a Del Naja jsou přátelé a společně se v osmdesátých letech věnovali graffiti tvorbě. Del Naja pak pokračoval do Massive Attack.

Investigativní novinář Craig Williams tvrdí, že Banksy není jeden umělec nebo umělkyně, ale že se jedná o celou skupinu. V roce 2016 strávil studováním děl celkem pět měsíců.

rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme