‚Na zaplavené planetě neexistuje žádné umění.‘ Klimatičtí aktivisté protestovali u obrazu Rembrandta

Klimatičtí aktivisté z nizozemské odnože organizace Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) v neděli protestovali u Rembrandtova obrazu Noční hlídka v nizozemském Rijksmuseum v Amsterdamu. Dva protestující oblečení v tričkách s klimatickými hesly drželi repliku slavného obrazu, na které byly oproti originálu postavy ponořené do vody. To souviselo s jejich sloganem Na zaplavené planetě neexistuje žádné umění, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterodam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzem Rijksmuseum protest zatím nekomentovalo. Aktivisté na twitteru uvedli, že se akce zúčastnilo celkem deset mladých lidí ve věku 15 až 22 let.

‚Umění, nebo život?‘ Ekologické aktivistky vychrstly na van Goghův obraz slunečnic rajčatovou polévku

Číst článek

„Náš vzkaz je jasný, na zaplavené planetě neexistuje žádné umění, přerušte vztahy s fosilními společnostmi, jako je KLM,“ dodali na adresu letecké společnosti.

Extinction Rebellion je mezinárodní sociálně-politické hnutí známé pro své radikální formy protestu. Organizace se svými kroky nejčastěji snaží upozorňovat na klimatické a sociální problémy.

Loni v říjnu například dvojice aktivistů demonstrovala v haagské obrazárně Mauritshuis u díla nizozemského malíře Jana Vermeera Dívka s perlou. Na videoklipu na sociálních sítích byla vidět dvojice mužů potírajících se červenou tekutinou.

Jeden z nich se přilepil hlavou k obrazu, zatímco druhý anglicky říkal: „Jaký je to pocit vidět něco krásného, patrně ničeného před vašima očima?“ Muž posléze dodal, že obraz je chráněný sklem, což v prohlášení potvrdila obrazárna Mauritshuis.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme