Na Teplicku oživly zchátralé kostely, změnily se na výstavní síně

Jak se do dosáhnout toho, aby zchátralé kostely ožily? Třeba z nich na víkend udělat neobvyklé výstavní síně, jak je vidět v Bílině – Újezdě, Hrobčicích a Chouči. V kostele se vystavují například fotografie anonymních obyvatel Drážďan překryté vrstvou barevného vosku.

Tento článek je více než rok starý.

Bílina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všechny tři svatostánky stojí na Teplicku. Svá díla v nich od pátku do neděle vystavilo sedm umělců z České republiky a Německa. Díla vznikla přímo na místě v týdnu před výstavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oživlé kostely

Spolek Omnium se tak snaží kostely nejen opravovat a zachránit, ale vrátit do nich i život. Festival se v kostelech koná letos poprvé. A má podtitul Nádech – výdech.

V Chouči se podařilo ošetřit i několik náhrobků. Jsou na ně vložené zrcadlové plošky. „Jsou tam, kde vypadaly původní medailonky,“ vysvětlila Českému rozhlasu Sever kurátorka výstavy Vendula Fremlová. Člověk v nich vidí se nebo okolí,“ dodala. Už tedy nejsou „slepé“.

Další objekty jsou uvnitř kostelů. Na celou neděli připravili organizátoři komentované prohlídky.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme