Kožená podpoří mladé talenty akcí ZUŠ Open. Pomůžou i Velčovský a Nellis

Česká republika se může pochlubit největším počtem základních uměleckých škol v Evropě - je jich skoro pět stovek. Nyní jejich práci a talenty propojí projekt "ZUŠ Open" Nadace Magdaleny Kožené. Organizátoři projektu ve středu představili program i umělce, kteří se rozhodli stát se garanty jednotlivých oborů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magdalena Kožená

Magdalena Kožená | Foto: Fotobanka Profimedia

Ukázkou ze Smetanovy Vltavy přivítalo hosty na pražské ZUŠ Ilji Hurníka flétnové kvarteto Bránice. Čtyři dívky s příčnými flétnami v ruce předvedly kousek umění, které vzniklo díky rokům stráveným na Základní umělecké škole. Slova se pak ujali organizátoři projektu nazvaného ZUŠ Open. Za tím jako patronka stojí zakladatelka nadačního fondu Magdalena Kožená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do projektu se zapojí celkem 355 Základních uměleckých škol. Jejich vystoupení oživí na 280 měst a obcí po celé republice.

„Projekt ZUŠ Open vznikl proto, aby zviditelnil činnost základních uměleckých škol. Ty dělají v celé zemi spoustu skvělých projektů, ale protože jsou jednotlivé, tak nejsou tolik vidět. Tím, že se 30. května spojí, tak budou jednak viditelnější a jednak silné v tom, že se to bude odehrávat po celé ČR," přibližuje za organizátory záměr projektu ZUŠ open generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Kromě Magdaleny Kožené se s projektem ZUŠ open spojili i další významní čeští umělci - například slavné taneční duo bratří Bubeníčkových. Jako garantka literárně-dramatického oboru se na akci podílí i režisérka Alice Nellis. Ta podle vlastních slov v dětství do "lidušky", jak se tehdy ZUŠkám říkalo, chodila raději než do školy.

„Já myslím, že velkou výhodou ZUŠky je, že to není povinná škola. To je škola, kde si dítě vybere obor, který ho baví a kde se setkává s dětmi, které jsou podobně naladěné a kde se ty obory propojují přirozeně," říká Nellis.


Na lidušce vyrůstal i slavný český výtvarník Maxim Velčovský. Organizátoři akce ho oslovili, aby se stal garantem výtvarného oboru. Nabídku přijal i proto, že je podle něj důležité upozornit také na nehudební obory na Základních uměleckých školách.

'ZUŠ je vstupní branou do světa umění'

„Ve světě je normální věc, že děti přijdou do galerie a povídají si o výstavách, obrazech a sochách se svými učiteli. Vzdělání ve výtvarném oboru je pro nejmladší generaci strašně důležité a ZUŠ je vstupní branou do tohoto světa a měla by se rozvíjet na všech úrovních," myslí si.

Velčovský působí jako pedagog na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze. Uměl by si představit, že by byl učitelem na Základní umělecké škole?

„Myslím, že bych si snad troufnul. Byla to fantastická zkušenost dětem vyprávět o své tvorbě a pak naopak odpovídat na jejich dotazy," chválí si Velčovský.


Do projektu se na konci května zapojí celkem 355 Základních uměleckých škol. Jejich vystoupení ten den oživí na 280 měst a obcí po celé republice. V Brně s žáky vystoupí operní pěvkyně Magdalena Kožená, v Praze se pak žáci uměleckých škol zapojí do programu Pražského jara.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme