Kubistický obraz Dívka od Antonína Procházky se vydražil za více než sedm milionů korun

Tři obrazy v nedělní aukci v pražském Topičově salonu přesáhly včetně dražební přirážky cenu čtyři miliony korun. Vůbec nejvíc byl kupec ochoten zaplatit za olej Dívka od Antonína Procházky, považovaný za ojedinělou ukázku takzvaného orfického kubismu. Dílo z roku 1913 se z vyvolávací ceny 2,8 milionu korun dostalo na 7,1 milionu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozvánka na aukci. Vlevo obraz Dívka od Antonína Procházky.

Pozvánka na aukci. Vlevo obraz Dívka od Antonína Procházky. | Zdroj: Web 1. Art Consulting.cz

Za víc než čtyři miliony se prodaly také obrazy Františka Foltýna a Jana Zrzavého. ČTK to řekl Jiří Rybář z pořadatelské společnosti 1. Art Consulting Praha.

Rekordní Toyen. Její obraz Šero v pralese se vydražil za 30 milionů korun

Číst článek

Na 4,5 milionu korun se vyšplhala cena za Foltýnův olej Abstraktní kompozice, nabízený za 2,8 milionu. Ještě o 60 000 korun víc než za Foltýna zájemce zaplatí za Zrzavého Dámu v Kloboučku, jejíž cena začínala na 2,4 milionu.

Foltýn, který patří spolu s Františkem Kupkou k nejvýznamnějším českým malířům nefigurativního zaměření, obraz namaloval v roce 1928. Zrzavého dílo na plátně kašírovaném na lepence pochází z přelomu 30. a 40. let minulého století.

Milionovou cenu v nedělní aukci přesáhlo i další Procházkovo dílo, akvarel Kubistická hlava. Zhruba 1,1 milionu kupec zaplatí ještě za Surrealistickou kompozici od Františka Janouška, která tak vyvolávací cenu víc než zdvojnásobila, a také za akryl Duch a hmota (Mnichovský přízrak) od Jana Merty nabídnutý za 750 000 korun. Téměř trojnásobku vyvolávací ceny dosáhl akvarel Koupající se ženy, namalovaný v roce 1918 Alfredem Justitzem. Prodal se za víc než milion korun.

Na mnohonásobky původních cen se dostaly plastiky Olbrama Zoubka a krtečkovské kresby Zdeňka Milera, uvedl Rybář. Kupkova kresba uhlem Spánek, nabídnutá za 700.000 korun, se neprodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme