Nejstarším známým obrazem da Vinciho by mohla být keramická kachlička z roku 1471

Italští historici umění tvrdí, že objevili nejstarší obraz od renesančního umělce Leonarda da Vinciho. Tři roky zkoumali keramickou kachličku s vyobrazením archanděla Gabriela a došli k závěru, že jde o dílo z da Vinciho rané tvorby. Informovala o tom italská agentura ANSA.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keramická kachlička s vyobrazením archanděla Gabriela od Leonarda da Vinci

Keramická kachlička s vyobrazením archanděla Gabriela od Leonarda da Vinci | Foto: NOTIMEX/FOTO/MARIO OSORIO/COR/ACE | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Malíř zřejmě dílo vytvořil ve svých osmnácti letech. Experti tak soudí na základě zkoumání infračervenými paprsky, které odhalily údajný da Vinciho podpis namalovaný ve tváři archanděla Gabriela.

Nejdražší obraz prodaný v aukci. Da Vinci se vydražil za téměř deset miliard korun

Číst článek

Přední britský odborník na Leonardovo dílo Martin Kemp je ale k objevu skeptický. Britskému deníku The Daily Telegraph řekl, že portrét archanděla neodpovídá tomu, který da Vinci začal malovat jen o rok později. Oproti obrazu Zvěstování jsou podle Kempa rozdílné například detaily vlasů nebo oblečení.

Keramickou destičku s obrazem archanděla Gabriela poskytla ke zkoumání italská aristokratická rodina Fenicia, která pochází ze severu Itálie. Dílo se k ní dostalo už v roce 1499, tedy 28 let poté, co údajně kachličku da Vinci namaloval.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme