Modiglianiho Ležící akt se prodal za 3,4 miliardy korun. Stal se čtvrtým nejdražším obrazem z aukce

Za 157,2 milionu dolarů (3,4 miliardy korun) se na aukci v New Yorku prodal obraz Amedea Modiglianiho Nu couché (sur le côté gauche) - Ležící akt (na levém boku). Dílo zezadu zobrazuje ležící ženu, která má otočenou hlavu a dívá se přímo do očí pozorovatele. Podle agentury AFP se stalo dílo čtvrtým nejdráže prodaným obrazem ve veřejné aukci. Prvenství drží obraz Leonarda Da Vinciho.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Amedea Modiglianiho Ležící akt (na levém boku)

Obraz Amedea Modiglianiho Ležící akt (na levém boku) | Foto: Venus Wu | Zdroj: Reuters

Aukční síň Sotheby's původně odhadovala, že by se Modiglianiho obraz mohl prodat za 150 milionů dolarů (3,2 miliardy korun). Italský umělec namaloval dílo v roce 1917, tři roky před svou smrtí. Jde o jeho největší plátno s aktem.

Picasso, Monet či Gauguin. Rekordní částky z dražby Rockefellerových obrazů půjdou na dobročinné účely

Číst článek

O Modiglianiho obrazy je vždy velký zájem. V newyorské aukční síni Christie's se v roce 2015 vydražil za 170,4 milionu dolarů obraz Nu couché (Ležící akt). Tento obraz je nadále nejdráže prodaným Modiglianiho dílem.

Absolutní rekord co do ceny vydraženého obrazu je z loňského listopadu, kdy bylo v New Yorku za 450,3 milionu dolarů (skoro deset miliard korun) prodáno plátno italského renesančního malíře Leonarda Da Vinciho. Jde o dílo zobrazující Ježíše Krista pojmenované Salvator Mundi (Spasitel světa).

V úterý vydražený obraz se podle AFP zařadil na čtvrtou příčku v seznamu nejdráže prodaných výtvarných děl ve veřejných aukcích. Na prvním místě je Da Vinciho Spasitel světa, na druhém Alžírské ženy Pabla Picassa, které se v roce 2015 prodaly za 179,4 milionu dolarů. Na třetím, stejně jako na čtvrtém místě je Modiglianiho akt.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme