Zemřel autor pyramidy v Louvru, americkému architektovi Peiovi bylo 102 let

Ve věku 102 let zemřel americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei, autor skleněné pyramidy v Louvru. Podle listu The New York Times o tom ve čtvrtek informoval jeho syn. Nositel prestižní Pritzkerovy ceny navrhl i další známé budovy včetně Čínské banky v Hongkongu či východního křídla Národní galerie ve Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Architekt Pei (vlevo) na archivním snímku z roku 1997 s bývalým německým minstrem Klausem Toepferem

Architekt Pei (vlevo) na archivním snímku z roku 1997 s bývalým německým minstrem Klausem Toepferem | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

Rodák z Kantonu vyrostl v Šanghaji a v 18 letech se přesunul do USA, kde vystudoval architekturu na Harvardově univerzitě. Svůj první ateliér si založil v New Yorku v roce 1955 a ihned od počátku se mu povedlo získávat velké zakázky.

Vyznavač strohých geometrických linií a kombinace betonu, oceli a skla navrhoval mrakodrapy i budovy univerzit či muzeí. Jeho podpis nese napřílad hotel Four Seasons v New Yorku, bostonská knihovna J.F.Kennedyho nebo Rokerolová síň slávy v Clevelandu. Mimo Spojené státy postavil třeba lucemburské muzeum Mudam či katarské Muzeum islámského umění v Dauhá.

Budova Louveru | Zdroj: Wikimedia Commons

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme