Blízké setkání s Monou Lisou a dalšími. Louvre přišel kvůli pandemii o zisky, peníze chce získat v aukci

Pařížské muzeum Louvre přišlo kvůli pandemii covidu-19 o řadu návštěvníků a tedy i velkou část příjmu ze vstupného. Díru v rozpočtu chce zalepit i pomocí dražby, v níž nabízí zájemcům třeba blízké setkání s asi nejznámějším exponátem ze svých sbírek: obrazem Mony Lisy italského renesančního malíře Leonarda da Vinciho. Informovala o tom agentura Reuters.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Leonardo da Vinci: Mona Lisa | Foto: Musée du Louvre

Úspěšný dražitel se bude moci po boku ředitele Louvru Jeana-Luka Martineze zúčastnit každoroční kontroly stavu obrazu ze 16. století, který je známý také jako La Gioconda. Aukční dům Christie's doufá, že by mohl zájemce zaplatit za tuto možnost až 30 000 eur (téměř 800 000 korun).

V Česku padl nový aukční rekord. Kupkovo Divertimento II se prodalo za více než 90 milionů

Číst článek

Jedinečný zážitek z blízkého pohledu na mistrovské dílo ale není jediným, který muzeum v online aukci, která trvá až do 15. prosince, nabízí.

V nabídce je také večeře pro dva na střeše vítězného oblouku Arc du Carrousel, který stojí poblíž Louvru, noční prohlídka muzea či procházka po střeše paláce v doprovodu francouzského streetartového umělce známého jako JR.

„Louvre trpí jako všechna velká muzea na světě,“ uvedl zástupce instituce Yann Le Touher. Podle něj přijde muzeum kvůli pandemii o příjmy ve výši až 90 milionů eur (2,3 miliardy korun).

Louvre loni navštívilo téměř 10 milionů lidí. Letos ale bylo muzeum kvůli pandemii covidu-19 celkem více než pět měsíců zavřené. V létě bylo sice otevřeno, návštěvnost ale byla podle agentury Reuters oproti loňským letům zhruba čtvrtinová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme