Zaorálek zrušil výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha. Nový tendr bude zřejmě příští rok

Ministr kultury Lubomír Zaorálek se rozhodl zrušit výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha. Novinářům to řekl před pondělním zasedáním kabinetu. Výběrové řízení vypsal před svým odchodem z funkce na konci července jeho předchůdce Antonín Staněk (ČSSD). Staněk odvolal bývalého ředitele galerie Jiřího Fajta v dubnu, zdůvodnil to závažnými hospodářskými pochybeními. Tento krok vedl k protestům a byl počátkem úvah o jeho odchodu z funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:20 2. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Zaorálek v pondělí řekl, že aktuálně vyhlášené řízení bylo nedostatečné. „Vypsání nového řízení není věc, která by se dala udělat za několik týdnů. První věc je, že jsem to zrušil. Druhá, že se obracím na některé experty v této oblasti, abychom se začali bavit o parametrech,“ uvedl. Zásadní je podle něj dlouhodobá perspektiva galerie.

Zrušené výběrové řízení bylo podle něj krátké, prozatím se do něj nikdo nepřihlásil. Podle něho to potvrzuje, že zřejmě nebylo v pořádku. „Vůbec nepřipouštělo zásadní debatu o tom, kam by měla směřovat Národní galerie,“ uvedl Zaorálek.

Podle jeho názoru mělo „rychle zalepit díru“. Nové řízení by mělo být dostatečně široké a mít mezinárodní charakter. „Toto není věc, ve které se vyplatí spěchat,“ konstatoval.

Podle Staňka potvrzuje Zaorálkovo rozhodnutí to, že květnový tlak vedení sociální demokracie na rychlé vypsání řízení byl nesmyslný. Vedení ČSSD 9. května Staňkovi uložilo, aby do konce května řízení připravil poté, co odvolání Fajta kritizovali odborníci. Ministr několik dní poté oznámil odchod z vlády. "Odborná veřejnost měla prostor k diskusi, ale ani po dvou měsících nebyly žádné závěry. Souhlasím s Lubomírem Zaorálkem, že půjde o velmi složitý proces," napsal Staněk na twitteru.

Zaorálek řeší poslední Staňkovo rozhodnutí. Nařídil přezkoumat případ Hadích lázní

Číst článek

Zaorálek zahájí také přezkum dalšího rozhodnutí, které učinil Staněk těsně před odchodem z funkce, podle kterého už Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. „Nic nepředjímám. Podstata je, že v této věci bude proveden přezkum,“ uvedl.

Staněk vyřešil letitý spor navzdory památkářům i rozkladové komisi v posledních hodinách ve funkci. Vyšel tak podle serveru Neovlivní.cz vstříc majiteli a teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi.

V pátek se Zaorálek vypraví do Olomouce, kde chce řešit situaci po odvolání šéfa tamního Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Soukupa odvolal Staněk společně s Fajtem. Na šéfa muzea vypsal Staněk konkurz již počátkem července, jeho zástupci ale uvedli, že vypsání konkurzu považují za předčasné, Soukupovo odvolání podle nich není platné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme