Majitel zpřístupnil klenot funkcionalismu, pražskou Winternitzovu vilu. Bude sloužit i jako galerie

Od posledního dubnového týdne mají obdivovatelé světoznámého architekta Adolfa Loose další možnost prohlédnout si jeho umění. V Praze je nově přístupná Winternitzova vila, kterou za první republiky navrhl pro významnou rodinu právníka. Je v ní i část původního vybavení. Funkcionalistický světlý rodinný dům s velkou zahradou je otevřený vždy od neděle do středy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Winternitzova vila

Winternitzova vila | Foto: Facebook Winternitzova vila

Přes pět tisíc lidí se v únoru přišlo podívat do Winternitzovy vily během týdne otevřených dveří. To přesvědčilo majitele, aby vilu zpřístupnil trvale. Od té doby v domě mnohé přibylo.

„V rodinné pozůstalosti jsme našli stůl a šest židlí, které jsou opravdu z té doby. U maminky na půdě jsme našli několik koberců, které určitě ve vile dřív byly. Vše jsme tady rozmístili a nechali jsme vyměnit vypínače za retro v duchu těch původních,“ říká majitel vily David Cysař.

Dlouhá desetiletí fungovala Winternitzova vila jako školka. Když ji potomci původních majitelů dostali v restituci zpátky, museli mnohé opravit. Třeba mokré zdi. Stačilo ale využít původní nápad architektů.

„Kolem celé budovy je v zemi druhá zeď. Mezi nimi proudil vzduch a vznikala tam cirkulace, která vysoušela celé podzemí a zároveň celé nadzemí. Bohužel někomu přišlo jako dobrý nápad to celé zasypat. Tudíž celý barák odspodu vlhnul, stěny nemohly dýchat. To se nám před pár lety podařilo znovu uvést do provozu a od té doby je barák krásně suchý,“ vysvětluje Cysař.

Hodinky a brýle Josefa Winternitze

Majitel by si přál, aby lidé mohli atmosféru a prostor Winternitzovy vily zažít. Aby si mohli sednout do křesel i židlí, které ve vile jsou, a přitom se dívat na předměty, které původním majitelům domu patřily.

„Do vitrínky jsme umístili artefakty po pradědečkovi. Jsou tam jeho brýle – sluneční i normální, kapesní hodinky a řetízek k nim s nápisem Josef Winternitz,“ prozrazuje Cysař.

V postupném dovybavení původními prvky chce David Cysař pokračovat: „Teď už jsou tak na 50 procent vybavené jídelna i ložnice. V druhém patře jsme udělali expozici o historii vily, historii rodiny, fotografie, plány nebo dokumenty, které se ke stavbě vážou.“

Model vily od Yoshio Sakuraie

Kromě toho bude Winternitzova vila sloužit jako galerie. „V hlavním sále budeme pravidelně obměňovat výstavy, téma se bude soustředit hlavně na výstavy nějak spojené s architekturou. Snažíme se sem přivést i umělce ze zahraničí. Byl tady profesor Jošio Sakurai z Tokijské univerzity, který objíždí všechny stavby od Adolfa Loose a z těch nejvýznamnějších dělá modely v měřítku 1:50. Slíbil, že začátkem příštího roku je přiveze sem k nám do vily, to bude krásná výstava,“ láká návštěvníky Cysař.

Přednášky o architektuře, tančírna nebo divadelní představení připravené přímo do prostoru Winternitzovy vily se souborem Pomezí. To jsou další plány, které by si majitel přál do roka uskutečnit.

Regina Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme