Ve věku 86 let zemřel Miroslav Cipár. Malíř a grafik byl prvním předsedou slovenské tiskové rady

Ve věku 86 let v pondělí zemřel významný slovenský malíř a grafik Miroslav Cipár. O úmrtí informovaly jeho děti. V Cipárově bytě v listopadu 1989 vzniklo první revoluční provolání slovenských umělců, uvedl slovenský Ústav paměti národa.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Cipár

Miroslav Cipár | Zdroj: Paměť národa

Cipár vystudoval grafiku a monumentální malbu na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a stál u zrodu více významných kulturních iniciativ ve slovenské metropoli, například Bienále ilustrací Bratislava. Za svou uměleckou tvorbu získal vícero ocenění doma i v zahraničí.

V roce 1986 se stal předsedou Svazu výtvarných umělců v Bratislavě a v revolučním roce 1989 patřil mezi zakladatele hnutí Veřejnost proti násilí.

Občansky se angažoval i po sametové revoluci. V roce 2002 se stal prvním předsedou Tiskové rady SR, kterou založili představitelé Slovenského syndikátu novinářů a Sdružení vydavatelů periodického tisku na Slovensku. Orgán založili, aby dohlížel na dodržování novinářské etiky a práva veřejnosti na pravdivé informace na Slovensku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme