Modrotisk je na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Technika dodnes zdobí kroje na Moravě

Modrotisk se dostal na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Radiožurnálu to potvrdila česká delegace na ostrově Mauricius, kde se koná výroční zasedání UNESCO a kde se o zápisu rozhodovalo. O zápis této metody ozdoby textilu do seznamu společně žádalo Česko, Slovensko, Německo, Rakousko a Maďarsko.

Port Louis/Praha (Aktualizováno: 14:45 28. 11. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modrotisk se vrací, objevuje se na moderním oblečení

Modrotisk se vrací, objevuje se na moderním oblečení | Foto: Štěpánka Kadlečková

Modrotisk je technika známá z 18. století, která dodnes zdobí kroje na Moravě. Některé matrice na tisk v převážně rodinných dílnách jsou až 300 let staré a užívá je někde až sedmá generace tiskařů, zdůrazňovala pětice zemí ve své přihlášce.

Dudácká tradice nebo pivovarské bednářství. Česko má zájem o další zápisy v seznamu UNESCO

Číst článek

Matricemi se na látky tiskne chemická směs, která později zabrání jejímu obarvení, takže vytištěné vzory zůstávají bílé.

Mezinárodní výbor UNESCO naopak nepřijal český návrh na zápis tradiční krkonošské výroby vánočních ozdob. Tvoří je duté skleněné perličky, které se už více než sto let vyrábějí v Poniklé na Semilsku.

Tamní sklárna nabízí přes 20 tisíc vzorů ozdob z foukaných perlí a trubiček, některé pocházejí až z počátku minulého století. Manufaktura, která zaměstnává padesátku lidí, funguje na stejném místě od roku 1902.

Unikátní perličky z Poniklé a jejich výroba | Foto: Jaroslava Mannová | Zdroj: Český rozhlas

Reggae nebo velbloudí dostihy

Zasedání výboru na Mauriciu začalo v pondělí a skončí v sobotu, celkem budou jeho členové rozhodovat o padesátce nominací na zápis do prestižního seznamu. 

Seznam UNESCO

Seznam nehmotného dědictví zahrnuje různé zvyky, tradice nebo kulturní události. Doplňuje tak známější soupis světového kulturního a přírodního dědictví, na kterém jsou stovky hor, jezer, národních parků, budov, ale i celých měst.

Mezi uchazeči je například hudební styl reggae z Jamajky, velbloudí a koňské dostihy v Ománu, irská hra hurling, slovinská krajka nebo výzdoba rikš v Bangladéši.

Pro Česko je modrotisk již šestou položkou na seznamu nehmotného kulturního dědictví. Naposledy byla v roce 2016 přijata společná nominace se Slovenskem na zápis loutkářství.

Dále je na listině také sokolnictví, slovácký tanec verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a jízdy králů na jihovýchodě České republiky.

Modrotiskové zákoutí dvorského muzea | Foto: Vladislava Wildová

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme