Nahá Mona Lisa? Ve Francii objevili kresbu, která mohla Da Vincimu sloužit jako náčrtek ke známé olejomalbě

Více než 150 let byla kresba uhlem odhalené ženy, přezdívaná Monna Vanna, uložena v kolekci v paláci Chantilly na severu Francie. Její autorství bylo přisuzováno studiu Leonarda da Vinciho, výzkum v pařížském Louvru ale odhalil, že na černobílém aktu nejspíš autor Mony Lisy sám pracoval. Podle expertů by kresba dokonce mohla být náčrtem k jeho nejznámějšímu dílu.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Leonardo da Vinci: Mona Lisa | Foto: Musée du Louvre

Kresba byla od roku 1862 ve sbírce renesančního umění v muzeu Conde v Chantilly, severně od francouzského hlavního města. Předpokládá se, že si ji objednal florentský úředník a obchodník s tkaninami Francesco del Giocondo a měla by být portrétem jeho ženy Lisy Gherardiniové.

„Není to kopie. Díváme se na něco, co vznikalo paralelně s portrétem Mony Lisy na konci da Vinciho života. Téměř s jistotou můžeme tvrdit, že je to náčrtek pro olejomalbu,“ popisuje kurátor Mathieu Deldicque agentuře AFP.

Odborník z Louvru Bruno Mottin potvrzuje, že kresba pochází z doby da Vinciho života a že je „velmi kvalitní“. Při porovnání Mony Lisy a Monny Vanny je podle něj vidět, že ruce a tělo jsou téměř totožné, oba portréty jsou navíc stejné velikosti. Malé otvory kolem postavy navíc naznačují, že náčrtek mohl být použit k přemalování figury na plátno.

Mottin však zdůrazňuje, že šrafování v horní části obrazu dělal pravák. Je přitom známé, že da Vinci maloval levou rukou. Výzkum kresby bude podle něj nějakou dobu trvat, protože se jedná o obzvlášť křehké dílo.

Leonardo da Vinci byl jedním z nejlepších malířů italské renesance. Jeho olejová malba Mona Lisa (také známá jako La Gioconda) dodnes zůstává jedním z nejznámějších a nejcennějších uměleckých děl na světě.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme