Soud se zastal Saudkových dědiců ve sporu o katalog s komiksem Muriel a andělé

Nejvyšší soud vyhověl dědicům výtvarníka Káji Saudka ve sporu s aukční síní, která formou katalogu publikovala Saudkův komiks Muriel a andělé. Saudkovi žádají zničení zbytku nákladu a milion korun jako náhradu za bezdůvodné obohacení. Kauza se vrací k Vrchnímu soudu v Olomouci. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je dostupné na úřední desce.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka z komiksu Muriel a andělé

Ukázka z komiksu Muriel a andělé | Foto: Kája Saudek, Nakladatelství Plus

Justice se v jiném sporu zabývala vlastnictvím komiksu. Podle pravomocného rozsudku nepatří sběrateli Tomáši Šmídkovi, který se jej v roce 2014 pokusil prodat v aukci, ale právě Saudkovým.

Ve středu publikovaný verdikt s hlavní větví sporu souvisí, týká se však čistě toho, zda aukční síň 1. Art Consulting nezasáhla do Saudkových autorských práv, když před plánovanou dražbou publikovala katalog s reprodukcemi komiksu.

Náklad činil 1000 kusů, cena 300 korun. Policie v roce 2014 zabavila 533 kusů, které se nestačily prodat. Nyní je katalog žádaným sběratelským artiklem, na internetu se prodává i za desetinásobek původní ceny.

Knižní vydání komiksu?

Krajský soud v Brně žalobě vyhověl, nešlo prý o klasický katalog, ale v podstatě o knižní vydání komiksu.

Komiks Muriel a andělé patří dědicům Káji Saudka, potvrdil soud. Originál byl desítky let v bytě tiskaře

Číst článek

„Samostatná obchodovatelnost katalogu svědčí o tom, že mohl být vydán nad rámec nezbytného rozsahu propagace výstavy a aukce,“ rozhodl krajský soud. Jeho verdikt ale změnil vrchní soud, podle kterého šlo po formální stránce o aukční katalog s reprodukcemi draženého díla.

Podle Nejvyššího soudu ale vrchní soud chyboval, když se nezabýval tím, zda byl Šmídek vlastníkem originálu a mohl jej prodat a vystavit. Absence práva k takzvanému hlavnímu užití díla totiž vylučuje existenci propagační licence.

„Odvolací soud rovněž dostatečně neposoudil rozsah užití komiksu nezbytný pro propagaci výstavy a prodeje jeho originálu,“ rozhodl Nejvyšší soud.

Osud komiksu

Komiks Muriel a andělé měl vyjít na konci 60. let, ale kvůli nástupu normalizace se k lidem tehdy nedostal. Osud originálu byl desítky let neznámý, komiks vyšel až v roce 1991 po nálezu tiskařských štočků.

Z dokazování v hlavní větvi sporu vyplynulo, že originál držel Jiří Helmich, který kdysi pracoval v tiskárně. Jeho příbuzní u soudu řekli, že komiks od Saudka dostal jako záruku za půjčení peněz. Saudkovi přátelé ale uvedli, že kreslíř považoval originál za ukradený a popíral, že by dílo někomu dal.

Po Helmichově smrti příbuzní prodali komiks v roce 2013 Galerii Moderna, od které pak dílo koupil Šmídek. Komiks chtěl vydražit s vyvolávací cenou 5,9 milionu. Před zahájením předaukční výstavy v roce 2014 ale dílo zabavila policie na podnět Saudkovy rodiny.

Justice pak rozhodla, že posledním právoplatným vlastníkem komiksu byl Saudek, dílo tak patří dědicům. Nyní se ještě čeká na rozhodnutí NS o Šmídkově dovolání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme