S chutí pojídaný banán opět na výstavě. Polské muzeum po kritice vrátilo kontroverzní dílo

Národní muzeum ve Varšavě v pondělí vrátilo do expozice moderního umění dílo feministické umělkyně Natalie LL z roku 1973, které minulý týden nechalo spolu s dalšími odstranit pro údajnou obscénnost. Video instalace nazvaná Konzumní umění zobrazuje mladou ženu, která s neskrývaným potěšením pojídá banán.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LL Natalia – Body art

LL Natalia – Body art | Foto: LL Natalia/Body art | Zdroj: Repro YouTube

Mezi umělci i opozičními politiky vyvolalo odstranění expozice vlnu nevole, podle nich se jedná o úzkoprsé rozhodnutí a cenzuru. Na sociálních sítích zveřejňovali fotografie, na nichž sami konzumovali toto ovoce.

Brněnský soud zamítl žalobu kardinála Duky na kontroverzní divadelní hry

Číst článek

Divadelní historička Joanna Krakowská na facebooku založila skupinu Jedení banánů před národním muzeem, kam svolala happening oslavující uměleckou svobodu a ženské umění. Účast zatím přislíbilo na sedm tisíc lidí.

Ředitel muzea Jerzy Miziolek se v reakci na kritiku rozhodl díla Natalie LL a dalších tří autorů vrátit na místo. Zde však podle něj budou vystavena pouze do chvíle, než bude v muzeu nainstalována zcela nová expozice.

Miziolek svůj krok vyřadit díla z výstavy zdůvodňoval obavou, že může být škodlivá pro děti a mládež. Svou argumentaci podpořil zveřejněným dopisem, v němž si matka jednoho školáka stěžovala, že její syn byl návštěvou muzea traumatizován.

Zákaz vystavovat kontroverzní dílo Natalie LL přišlo poté, co byl ředitel předvolán ministrem kultury. Polská média proto spekulovala, že na rozhodnutí měli vliv představitelé vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnosti (PiS), kteří v minulosti výtvor označovali za nevhodný a obscénní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme