Nejdražší krajinomalba světa má namířeno do Prahy. Gerhard Richter vystavuje v paláci Kinských

Velkou událostí pro Prahu je právě otevřená výstava asi největšího současného malíře Gerharda Richtera. Na její zahájení v paláci Kinských dorazil 85letý německý umělec osobně. Jde o jeho vůbec první retrospektivu ve střední Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělec Gerhard Richter

Umělec Gerhard Richter | Foto: ČTK

Nedávno se Richterův obraz Ledovec vydražil za více než půl miliardy korun. I ten bude za několik dní na výstavě k vidění.

„Ledovec je sice v katalogu, ale my ho očekáváme v průběhu výstavy. Musí se vyřešit ještě administrativní záležitosti kolem prodeje," říká ředitel Národní galerie v Praze a současně kurátor výstavy Jiří Fajt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gerhard Richter zahájil výstavu v pražském paláci Kinských. Obraz Ledovec nedávno vydražil za víc jak půl miliardy korun

Samotný autor ke své nejdráže vydražené krajinomalbě na světě s úsměvem řekl, že když za obraz někdo takové peníze dá, je to jeho věc.

„Je to dvojsečné, ale lepší, než aby obraz propadl. Ten druhý ledovec, který jsem maloval, je lepší, to je fakt. Spolupráce s Národní galerií a Jiřím Fajtem byla velmi dobrá. Nejprve mě vzal do Veletržního paláce a já mu řekl, jestli nemá něco jiného. A tak jsem tady, v krásném paláci Kinských," dodává Gerhard Richter.

Výstava ukazuje inspirace, vlivy a techniky autora v celé své šíři. Richter od 60. let maluje jak fotorealistické, tak abstraktní i geometrické obrazy. „Je schopný pracovat fotorealistickým způsobem ale zároveň čistě abstraktním způsobem. Po emigraci z východního Německa v roce 61 se usadil v Düsseldorfu a velmi se zapojil do živé scény, kterou ovládal nezkrotný Joseph Beuys, který boural hranice úplně všeho," vysvětluje Fajt.

Richter se narodil v Drážďanech. Otec byl učitelem a matka pianistkou. Byl typické talentované dítě, kterému se ale ve škole nedařilo. Na své mládí vzpomíná jako na dobu frustrace i vzrušení. V roce 1942 automaticky nastoupil do přípravky pro Hitlerjugend. Do armády naštěstí nenarukoval, byl příliš mladý. Ve válce ale padl jeho strýc Rudi, který byl rozporuplnou postavou.

Rodina na něj vzpomínala jako na laskavého člověka, který byl ale také členem Wehrmachtu. „Má velmi živou rodinnou minulost. Jeho strýc, kterého tu vidíte, byl členem Wehrmachtu. Na straně druhé jeho teta zemřela v nemocnici nedaleko Berlína, kde doktor, který je na této práci, zkoušel svoje hrůzné experimenty na hendikepovaných spoluobčanech a ona tam jako jedna z nich zemře. Už v jeho minulosti se tak spojuje aktivní účast na nacistickém režimu a tragédie, kterou bude režim způsobovat," vysvětluje Jiří Fajt.

Obraz s názvem Strýček Rudi visel také v roce 1967 v Berlíně na kolektivní výstavě, která byla věnována obětem nacistického vyvražďování obce Lidice. „Má velký historický význam. Já jsem ho daroval památníku v Lidicích. Jsem opravdu rád, že tam visí," uvádí Richter.

Na výstavě v paláci Kinských jsou také slavné portréty jeho dcer. Nechybí ani portrét dcery z prvního manželství Betty, který se stal velmi populárním. Její tvář se totiž odvrací od diváka směrem k šedému pozadí, které je ve skutečnosti Richterovým plátnem.

 

Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme