New York zaplavily Aj Wej-Wejovy 'Dobré ploty', lidé mohou v ulicích hledat stovky děl

Newyorčané si mohou sobotní procházku ve městě zpestřit pátráním po dílech slavného čínského umělce Aj Wej-weje. Jeho výstava pod názvem 'Dobré ploty dělají dobré sousedy' vstupuje do svého prvního víkendu a s trochou nadsázky se dá říci, že ovládla město. Díla jsou totiž rozmístěná na více než třech stovkách míst.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z uměleckých počinů Aj Wej-Weje ve washingtonském Square Park

Jeden z uměleckých počinů Aj Wej-Weje ve washingtonském Square Park | Zdroj: Reuters

Zřejmě největší pozornost zatím budí veliká zlatá klec. Pro její umístění si Aj Wej-wej vybral symbolicky místo blízko mrakodrapu Trump Tower, který je sídlem rodiny amerického prezidenta a miliardáře Donalda Trumpa. Aj Wej-wej tak umělecky napadá Trumpův odmítavý postoj k migraci a také jeho plán na výstavbu hraniční zdi mezi Spojenými státy a Mexikem.

Další umělcova klec, tentokrát stříbrná, stojí pod obloukem na Washingtonově náměstí. Aj Wej-Wej se výstavou snaží dát najevo svůj kritický postoj k imigrační politice ve Spojených státech. Umělec tvrdí, že se ze společnosti vytratila tolerance a lidé se začínají rozdělovat podle barvy pleti, rasy a náboženství.

Umělce podporuje i newyorská radnice

Například zmíněnou zlatou klec někteří uživatelé na Twitteru označují za kontroverzní – vzhledem k jasnému poselství pro amerického prezidenta.

Aj Wej-wej je ale světoznámý umělec a řada Newyorčanů tak považuje za určitou poctu, že si vybral pro svá díla právě New York. Umělce v jeho snažení podporuje například i newyorská radnice. Demokratický starosta Bill de Blasio uvedl, že je město pro umělcovu tvorbu dokonalým plátnem.

Aj Wej-wej pak New York považuje za město, kde touží žít každý mladý umělec a kde se žádný člověk necítí jako cizinec. On sám kdysi začínal právě zde, kde se živil jako pouliční malíř portrétů. Ve městě proto vyrazil na místa, kde kdysi maloval, a s několika pouličními umělci si také popovídal.

Na twitteru koluje i video reportérů Vice News, kde se Aj Wej-wej nejprve jednoho z malířů zeptá, jestli je Čínan, a pak mu řekne, ať ho pustí k malířské stoličce, že to je jeho práce. Chvilku pak dokresluje detaily na portrét mladé ženy, která ještě stále sedí modelem a tváří se, jakoby ani netušila, kdo ji v tu chvíli maluje.

Sám americký prezident Donald Trump, který bývá na sociální síti twitter velmi aktivní, zatím na umělcovu provokaci nijak nezareagoval.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme