Nočník, lodička i kosočtverec. Podívejte se na fotosbírku záchodových panenek

Sbírat můžete obaly od žvýkaček, známky či mince. S infiltrací virtuálního světa do našich životů se rozšiřují i sbírky nehmatatelné, které jejich majitelé opečovávají s nemenší úctou.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Označení dámských toalet

Označení dámských toalet | Foto: sbírka Cherchez la femme

Virtuální sbírky jsou tak většinou fotogalerie různých jevů, které mají určitý jednotící prvek a hlavně společný cíl: pobavit další účastníky života ve virtualitě. Sběratelství tohoto typu je mnohem snazší než sběratelství hmotných věcí. Mobilní telefon s fotoaparátem má v současné době téměř každý a zachycení nevšedních momentů dne je tak otázkou okamžiku.

Sbírky snímků nepovedených dortů, koček s parukami z bavlnek, virálních photoshopových modifikací reality, jako je případ Trumpovy kravaty, kumuluje crowdsourcově například server jako Bored Panda. Zde jsou pak tyto sbírky otevřené komukoli, kdo má k tématu vlastní snímek nebo video a chce se svézt s ostatními na vlně zábavy.

Označení dámských toalet

 Podobný původ má i facebooková sbírka Cherchez la femme.

„Nevznikla nějak záměrně. Fotím si různé věci, které mě zaujmou. A tak jsem si prostě vyfotila i panenku, označující dámskou toaletu, která mi přišla zvláštní a zajímavá. Později jsem zjistila, že mám takhle vyfocených panenek několik, a udělala jsem jim na svém profilu fotogalerii," říká Marína Dvořáková, zakladatelka sbírky, a pokračuje:

Označení dámských toalet

„Na mé sbírce mě ale nebaví hlavně to sbírání a honba za další položkou, ale jsem nadšená z faktu, že jsem k tomuto druhu všímavosti strhla i další své kamarády. Jen díky nim nyní čítá ta soukromá sbírka na 360 panenek, které postupně přelévám do sbírky veřejné."

Počet toaletních panenek ve sbírce je podle Miroslava Marka, prezidenta Agentury Dobrý den Pelhřimov, již zajímavý.

„V případě, že v dané disciplíně není oficiálně registrovaný rekord, stanovíme minimální výkon (např. panenky bychom neregistrovali, kdyby jich bylo 50 nebo 100, ač by se jednalo o originální nápad)," vysvětluje Miroslav Marek.

Označení dámských toalet

Podle Marka virtuální sbírky sbírání objektů nenahrazují.

„Nesmíme přece dopustit, aby se život úplně přestěhoval na internet. Už takhle je ta "všeobecně sledovaná" samota na pováženou. Ale to neznamená, že bychom podobné sbírky zatracovali. Naopak. Jedná se o další z možností, jak také realizovat svůj nápad. V některých případech jsme podobné záležitosti zaregistrovali i zapsali do České knihy rekordů," dodává.

Označení dámských toalet

Jak říká Jindřich Jirásek, šéfredaktor portálu o sběratelství sberatel.info, hodnota jakékoliv sbírky se skládá jak z její ceny finanční, tak emoční.

„Takže finanční hodnota ne (pokud snímky nepořizuje nějaký slavný fotograf nebo celebrita), radost ano a také určitě inspirace pro ostatní, což je velmi důležité poslání každé dobré sbírky," říká o sbírce toaletních panenek.

Marie Kejvalová, pravidelná přispěvatelka sbírky, s tímto stanoviskem souhlasí.

„Někam bych třeba vůbec nešla, ale protože mě lákalo zjistit, jakou tam mají panenku, šla jsem tam a objevila tak pár dobrých podniků," říká Marie a dodává:

„Zaujalo mě, jak je vlastně taková "pitominka" zajímavá a kolik různých možností ztvárnění nabízí, a taky protože jsem někdy soutěživý typ, tak mě lákala možnost, že ulovím něco fakt pěkného a bude to perla ve sbírce."

Označení dámských toalet

Do sbírání panenek se zapojili i muži, což je může dostávat do mnohdy prekérních situací.

„Já, coby muž snažící se fotit svědomitě označení toalet dámských, jsem se setkal i s podezřívavými pohledy personálu, když jsem se s aktivovaným fotoaparátem na mobilním telefonu tázal, kde že je dámská toaleta, že si chci jen něco vyfotit. Bylo to dobrodružné a povznášející," říká přispěvatel Václav Tobrman.

Označení dámských toalet

Kolektivní sbírka označení dámských toalet je tak dokladem o soudobé lidské kreativitě.

Nejběžnějším a také nejméně kreativním označením místa první potřeby a poslední záchrany je piktogram. Mnoho z nich se nechá koupit v kutilských obchodech a pro majitele toalety je taková označovací tabulka snadno dostupná. I zde je ovšem možné pozorovat drobné nuance.

Piktogramová panenka má vždy jako rozlišovací znak sukničku. Čím se ale mezi sebou liší, je nejen její tvar, ale také počet panenčiných končetin. Čtyři zdaleka nebývají standardem, velmi populární je panenka jednonohá a bezruká. Ale i zde je prostor pro to, aby byl běžný piktogram ozvláštněn.

Piktogramové panenky

Na místech zvláštního významu nacházíme nezřídka panenku v podobě paničky, vyfintěné napříč historickými epochami. Běžné v reprezentativních prostorách také bývá i ono už téměř archaické označení Dámy.

Dámy!

Místo, které člověk často hledá na poslední chvíli a v době akutní potřeby, je možné označit i velmi explicitně. Panenka se zkříženýma nohama se na dámských záchodcích pomalu zabydluje s nebývalou intenzitou a už směle konkuruje populární panence doslovné, nočníkové.

Panenky podle potřeby

Vskutku zájmu hodné jsou panenky, které majitel podniku přizpůsobil jeho prostředí. Divadlo Spejbla a Hurvínka tak má na dívčích záchodcích Máničku, bradavická expozice zábavního parku v Orlandu čarodějku, muzeum Merkuru panenku ze šroubků, destiček a kolejniček, slavonická Besídka ženu malovanou na keramickém kachlíku. Zde je dostatek prostoru pro hravost a fantazii a právě tyto panenky vypovídají hodně nejen o podniku, ale i jeho majiteli.

Panenky podle prostředí

Panenky metaforické naopak zdůrazňují některý z atributů ženství. V takovém podniku je pak zřejmé, kdo má otevřít dveře s přibitými lodičkami, smyslnými rty, andílkem, slepičkou s kuřaty či mořskou pannou.

Panenky podle atributu ženství

Od metafor tak není daleko k označení minimalistickým.

Panenky minimalistické

Často však minimalismus může ovšem váhající ženu téměř již v nouzi dostat do situace, kdy je třeba zkontrolovat i druhé dveře na toalety a teprve v kontextu označujícím druhé pohlaví se rozhodnout pro dveře správné.

Panenky podle kontextu

Některé symboly ovšem nemusejí být mezinárodně srozumitelné, ačkoli ta která země si s nimi úplně vystačí. Například polské označení kroužek pro dámy a trojúhelník stojící na špičce pro pány mate nejen cizince, ale často i samotné Poláky, kteří dosud vedou diskuse o původu těchto symbolů.

„Vlastně není jasné, kde se to vzalo. Nejspíš je to podle pohlavních orgánů - to je jedna z teorií," říká polonista Filip Harzer a pokračuje: „Byl jsem ve Varšavě v jedné restauraci a byl jsem tak zmatený, že jsem musel počkat, než někdo vyjde ze dveří, abych poznal, kam jít."

Označení dámských toalet

Podobně je na tom i typický český kosočtverec.

„Není to problém puritánství versus pank, ale problém: v Čechách srozumitelný symbol a za hranicemi nesrozumitelný," vysvětluje výtvarník Daniel Špaček, který prověřil, že kosočtverec je opravdu české specifikum, a dodává: „Pokud by to mělo být srozumitelné, tak by to muselo být nakreslené tak, aby i cizinec poznal, že je to vulva."

Označení dámských toalet

Logickou se pak může zdát touha některých majitelů omylu předcházet. Proto opatří příslušné místo tabulkami hned několika.

Redundantní panenky

Poměrně dobře jsou v českém prostředí zabydlené i panenky improvizované, takové, s jejichž ztvárněním si majitel podniku příliš hlavu neláme.

Panenky improvizované

Čas od času se při označování toalet rozhodne majitel instituce použít mezinárodně uznávaný pohlavní symbol či jeho umělecké ztvárnění. Nicméně i zde hrozí riziko záměny dveří, a to zejména v pozdních nočních hodinách, kdy už bývá mozek zaneprázdněn jinými podněty, než jsou poznatky z hodin biologie.

Pohlavní symbol

V prostředí, kde se počítá s pohybem dětí, jsou pak označení toalet přizpůsobena právě jim. Panenka na dívčích toaletách tedy nepostrádá určitý holčičí detail, jako jsou třeba culíčky či mašle do vlasů.

Panenky dětské

První oddělené toalety se objevily v roce 1739 v jedné pařížské restauraci u příležitosti taneční zábavy. Pro společnost to byla zábavná novinka. Poprvé zde byly použity i symboly pro rozeznání toalet pro muže a ženy.

Označení toalet

Do té doby byly záchody ve veřejných prostorách záležitostí výhradně mužskou. S účastí žen na společenském životě se totiž příliš nepočítalo, a tak dámy byly nucené improvizovat. Movitější mívaly u sebe zařízení, jakési čůrátko (urinette), které mohly použít diskrétně pod oděvem a poté příležitostně vylít.

Označení toalet

Na potřeby žen i obecně začala brát ohledy až moderní společnost, a tak se v roce 1887 stal Massachusetts prvním americkým státem, kde zákon vyžadoval na pracovišti oddělené toalety pro ženy. Následně podobné zákony schvalovaly i další státy USA, v roce 1920 jich bylo 43.

Označení toalet

Nejstarší zmínka o veřejném záchodku v Praze pochází už z roku 1472. Šlo o záchod u Újezdské brány na Malé Straně. Největší rozmach veřejné toalety zaznamenaly ve 20. a 50. letech dvacátého století.

mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme