Trnová koruna, relikvie i obrazy. Katedrála Notre-Dame schraňovala historické poklady

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou poničil v pondělí požár, schraňuje relikvie uctívané katolíky, pozoruhodné varhany a mnoho uměleckých děl, napsala agentura AFP. Tento klenot gotiky, vydrancovaný a poničený za francouzské revoluce a pak znovu při nepokojích v roce 1831, již přišel o část mistrovských děl. Liturgický poklad patřil k nejbohatším ve Francii, než zmizel v roce 1789, ale postupně byl obnoven.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvzácnější památkou schraňovanou v Notre Dame je trnová koruna, která, jak věří katolíci, byla položena na hlavu Ježíše Krista těsně před ukřižováním. Skládá se podle webu katedrály z věnce o průměru 21 centimetrů z propletených větviček, na kterých byly trny, svázaných zlatými nitěmi

Nejvzácnější památkou schraňovanou v Notre Dame je trnová koruna, která, jak věří katolíci, byla položena na hlavu Ježíše Krista těsně před ukřižováním. Skládá se podle webu katedrály z věnce o průměru 21 centimetrů z propletených větviček, na kterých byly trny, svázaných zlatými nitěmi | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

„Zaměstnanci Notre-Dame, architekti, pracovníci ministerstva kultury se zmobilizovali, aby hasičům objasnili, jaká díla bylo záhodno zachránit za každou cenu,“ řekl v úterý stanici RTL náměstek ministra vnitra Laurent Nuñez.

Varhany přežily, osud zvonů je nejasný. Co se podařilo zachránit z katedrály Notre-Dame?

Číst článek

Nejvzácnější památkou schraňovanou v Notre Dame je trnová koruna, která, jak věří katolíci, byla položena na hlavu Ježíše Krista těsně před ukřižováním. Skládá se podle webu katedrály z věnce o průměru 21 centimetrů z propletených větviček, na kterých byly trny, svázaných zlatými nitěmi. Tuto relikvii se v pondělí podařilo zachránit z plamenů, stejně jako roucho sv. Ludvíka, jak uvedl představený chrámu.

Kromě trnové koruny Notre-Dame uchovává další dvě relikvie z umučení Krista: část kříže a hřeb z ukřižování.

Kromě toho se tři relikvie nacházely v kohoutu na věžičce, zvané sanktusník, která se zhroutila pondělí večer: dílek z trnové koruny a ostatky sv. Diviše (Saint Denis) a sv. Jenovéfy (Sainte Geneviève).

Kromě trnové koruny Notre-Dame uchovává další dvě relikvie z umučení Krista: část kříže a hřeb z ukřižování | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Mezi třemi varhanami Notre-Dame vynikají velké varhany s pěti manuály (klaviaturami), 109 rejstříky a téměř 8000 píšťalami. Postaveny byly původně v 15. století a postupně se zvětšovaly, až v 18. století dosáhly současné podoby. Revoluci přečkaly bez újmy, „bezpochyby díky interpretaci vlastenecké hudby“, jak se praví na webu katedrály.

Katedrála Notre-Dame trpěla už v minulosti. Jaký je příběh národního symbolu Francie?

Číst článek

Tři rozety, kruhová vitrážová okna představující rajské květy, vznikly ve 13. století a od té doby byly několikrát zrenovovány. Dvě největší, severní a jižní, mají průměr 13 metrů. V medailonech jsou tu zobrazeni proroci, svatí, andělé, králové, scény ze života svatých. Tři rozety ve svém středu zobrazují Pannu Marii, Ježíše jako dítě a Krista.

Ve svatyni, opírající se o jihovýchodní sloup příčné lodi, se nachází socha Madony s dítětem z poloviny 14. století, která je nejznámější ze 37 zobrazení Panny Marie v katedrále.

Za oltářem se nachází monumentální Pieta, kterou vytvořil sochař Nicolas Coustou v letech 1712 až 1728 na zakázku Ludvíka XIV. Vyhověl tak přání svého otce Ludvíka XIII.

Minulý čtvrtek bylo 16 měděných soch zobrazujících 12 apoštolů a čtyři evangelisty odvezeno z věže katedrály k opravě, a tak unikly pohromě | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Minulý čtvrtek bylo 16 měděných soch zobrazujících 12 apoštolů a čtyři evangelisty odvezeno z věže katedrály k opravě, a tak unikly pohromě.

OBRAZEM: Notre-Dame den poté. Paříž má to nejhorší za sebou, u katedrály zůstává stovka hasičů

Číst článek

Sdružení pařížských zlatníků mezi léty 1630 až 1707 darovala katedrále každého 1. května obraz na velkém plátnu. Z těchto 76 velkých „májových“ pláten se v současnosti 13 nachází v různých kaplích katedrály.

Na západní stěně kaple sv. Viléma (Saint-Guillaume) visí jeden z nejkrásnějších obrazů katedrály, Navštívení Panny Marie, které namaloval malíř Jean Jouvenet (1716) jako mistrovské dílo osmnáctého století.

V jižní věži se nachází největší zvon katedrály zvaný Čmelák. Vyzvání o hlavních katolických svátcích a při významných událostech. Byl odlit před více než 300 lety a jeho kmotr Ludvíkem XIV. jej pokřtil Emmanuel. Váží 13 tun a jeho srdce, zavěšené uprostřed těla zvonu jako jeho bicí součást, váží 500 kg, dodala AFP.

Velkou část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit, řekl v úterý ministr kultury Franck Riester | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme