Pod rukama českých sklářů vzniká unikátní vitráž Poslední večeře. Bude zdobit palác v Dubaji

Skláři v Novém Boru na Českolipsku vyrábějí unikátní vitráž s motivem Poslední večeře Leonarda da Vinciho. Až bude hotová, poputuje do Dubaje.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Nový Bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Kudláček připravuje šablony k vitráži

Zdeněk Kudláček připravuje šablony k vitráži | Foto: Tomáš Mařas

Na unikátní vitráži s motivem Poslední večeře Leonarda da Vinciho pracuje v Novém Boru Zdeněk Kudláček a jeho tým. Umělečtí řemeslníci ji tvoří tradiční technikou pro malovanou vitráž, takzvaným odprašováním barvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vzniká vitráž? Poslechněte si reportáž

Klient, který si osm metrů široké a jeden a půl metru vysoké umělecké dílo objednal, je z Blízkého východu. A na originál se jezdí dívat do italského Milána. Až bude vitráž hotová, bude zdobit jeho palác v Dubaji.

Jan Šostek pomocí nejrůznějších štětečků odprašuje barvu. A co setře, odfukuje balonkem. Na otázku, proč to nedělá pusou, Radiožurnálu odpovídá s úsměvem: „Protože bychom si do toho naprskali Ty kapičky by způsobily to, že by barva nešla oprášit, a dělalo by nám to fleky.“

Monumentální sarkofág pro dánskou královnu vznikl u Železného Brodu, veřejnosti zatím zůstane skrytý

Číst článek

„Dělám střih na vitráž. Je to v podstatě překreslené a rozrýsované na papír. Stříhám šablonovacími nůžkami,“ přibližuje svou práci vitrážista Jakub Kollors. „Abych tam dostal olovo a mohl to složit jako vitráž,“ doplňuje.

„Nejprve se udělají šablony, podle kterých se díly nařežou. V součtu získáme 450 dílů v různých barvách. Poté každé sklo malujeme sklářskými barvami,“ popisuje postup práce sklářský výtvarník Kudláček. 

„Naneseme na skleněné barevné nařezané tabulky jednotnou plochu barvy. Potom ji postupně odebíráme a vytváříme modelaci rouch,“ uzavírá.

Jan Šostek a Zdeněk Kudláček připravují potřebné, je to mravenčí práce | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas, Kateřina Štulíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme