Desítky let zapomenutá Švadlena od Františka Muziky se objevila v pražské vile, půjde do aukce

Obraz Švadlena od předního představitele české meziválečné avantgardy Františka Muziky ukrytý desítky let v jedné pražské vile se našel v pozůstalosti po významném sběrateli. Po téměř sto letech od svého prvního vystavení se opět představí veřejnosti. Na aukci ho 31. května nabídne Galerie Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči. Vyvolávací cena bude 1,8 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Švadlena od malíře Františka Muziky

Obraz Švadlena od malíře Františka Muziky | Foto: Arthouse Hejtmánek | Zdroj: ČTK

Muzikova Švadlena, dílo poetického naivismu, tvořila součást souboru dvanácti prací, s nimiž se autor zúčastnil první jarní výstavy Devětsilu. Tu členové tehdy nového uměleckého sdružení uspořádali v roce 1922 v místnostech Krasoumné jednoty v pražském Domě umělců (dnešní Rudolfinum). Poté však obraz z výtvarné scény nadlouho zmizel. O jeho existenci vědělo jen několik odborníků díky reprodukci v původním katalogu výstavy.

Obraz Déšť od Štyrského vydražili za 15,5 milionů, cenový rekord ale nepadl

Číst článek

„Obraz se naštěstí objevil v pozůstalosti po významném českém sběrateli, jenž byl sám nadaným výtvarníkem. Za přispěním dalších členů rodiny vybudoval už ve 20. letech minulého století pozoruhodnou sbírku velmi krásných a později také velmi cenných uměleckých děl, zaměřenou na dnes tolik žádané autory české moderny,“ uvedl galerista Tomáš Hejtmánek.

Jak přesně původní majitel Muzikovo plátno získal a proč ho pak již nikdy nevystavil, je podle Hejtmánka dnes už těžké zjistit. Obraz odpočíval desítky let ukrytý v pražské vile, kde se díky šetrnému uložení dochoval v perfektním stavu. Když se později potomci sběratele rozhodli rodinný dům prodat, na trhu se postupně začaly objevovat i některé kusy z umělecké sbírky.

Žádaný autor

„Olej na plátně o velikosti 71 x 55 centimetrů se signaturou vlevo uprostřed nepotřeboval ani po téměř sto letech od svého vzniku žádné opravy ani zásahy,“ konstatoval Hejtmánek. Po nezbytném odborném průzkumu, ověřujícím mimo jiné pravost díla, obraz nechal pouze odborně vyčistit a opatřil ho dobovým rámem.

Francouzské muzeum Louvre vystavuje obrazy ukradené nacisty. Chce pomoct vypátrat původní majitele

Číst článek

„Lze hovořit doslova o unikátním objevu díla, které ukázkově vystihuje devětsilský program proletářského umění,“ sdělila Rea Michalová, historička umění, kurátorka a autorka odborného posudku.

Muzikovy obrazy patří v aukčních síních k nejžádanějším. Například letos v březnu se jeho obraz Julietta podle scénického návrhu pro operu Bohuslava Martinů stal nejdráže prodaným dílem na aukci společnosti 1. Art Consulting v Praze. Za kvaš z roku 1938 nový majitel zaplatil včetně aukční přirážky 3,4 milionu korun. Zájem je o něj také v zahraničí. Loni se Muzikova Koupel v moři na aukci v Paříži prodala za 211 500 eur – tj. 5,4 milionu korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme