‚To máš ode mě k Ježíškovi, Josefe.‘ Velvyslanectví s historiky rozluštili příběh za tajemným obrazem

Na začátku byl obraz s tváří tajemné ženy | Zdroj: Velvyslanectví České republiky v Londýně

Na začátku byl obraz s tváří tajemné ženy. Celý život ho u sebe měl Brit Anthony Shorter. Dostal ho od své maminky, která během druhé světové války pracovala ve Velké Británii jako zdravotní sestra. Díky českému velvyslanectví v Londýně a Vojenskému historickému ústavu se podařilo vypátrat, kdo byl autorem obrazu i komu ho původně věnoval. V obou případech šlo o československé letce.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn / Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pan Shorter oznámil, že získal od svojí maminky obraz, který naopak jí daroval nějaký údajný československý letec, o kterého ona se nejspíš měla starat jako sestra, když ležel v nemocnici,“ popisuje pro Radiožurnál tajemník českého velvyslanectví v Londýně Michal Žižlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

České ambasádě v Londýně se ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem podařilo odhalit příběh tajemného obrazu z druhé světové války. Jak se dílo dostalo do Velké Británie a kdo byl jeho autorem? Téma Lucie Korcové

Na obrazu je obličej krásné ženy napůl zahalený ve stínu. Jediné indicie, které na začátku pátrání velvyslanectví mělo, byl podpis a věnování.

„Při ohledání toho obrazu jsme objevili, že je tam zepředu podpis autora plus datum, což bylo září roku 1939. Z druhé strany bylo věnování, které jsme dokázali rozluštit. To říkalo: ‚To máš ode mě k Ježíškovi, Josefe. V. Kučera.‘“

S pátráním po totožnosti údajných československých pilotů v řadách RAF pomohl až historik Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu. Ten záhy zjistil, že žádný V. Kučera v Britském královském letectvu za války nesloužil.

„Sloužilo tam šest Kučerů, ani jeden ale nezačínal od V. Takže bylo zcela zřejmé, že obraz musel být pořízen ve Francii. A tam jsem jednoho V. Kučeru skutečně našel ve svých záznamech. Byl to Vladimír Kučera,“ vysvětluje Rajlich. „Nikdy nebyl příslušníkem Královského letectva, protože už ve francouzském letectvu zahynul 14. května 1940 při nehodě.“

Věnování na zadní straně obrazu. Stojí v něm: To máš ode mě k Ježíškovi, Josefe. Vláďa Kučera | Zdroj: Velvyslanectví České republiky v Londýně

U jména Josef se ale pátrání dostalo do slepé uličky. Pomohla až fotografie, kterou pan Shorter poslal českému velvyslanectví. Byla z roku 1946 a vedle pětiletého Anthonyho a jeho maminky stál vysoký muž.

„To už byla dobrá stopa. Identifikoval jsem na té fotografii Josefa Richtera. To byl jeden z těch četných Josefů, který skutečně sloužil ve Francii s Vladimírem Kučerou,“ pokračuje historik.

Zepředu je na obrazu podpis autora plus datum - září roku 1939 | Zdroj: Velvyslanectví České republiky v Londýně

Vladimír daroval obraz Josefovi na Vánoce roku 1939. Jen pět měsíců poté ve věku 29 let zahynul. Josef Richter po porážce Francie odešel do Velké Británie a stal příslušníkem 311. československé bombardovací peruti.

„Zúčastnil se hned prvních bojových letů na Welingtonech – to byly ty noční nálety na Německo a západní Evropu. A prožil celou řadu dobrodružství jako většina těchto průkopníků 311. peruti,“ přidává Jiří Rajlich.

Josef Richter byl velmi oblíbený a jeho spolubojovníci na něj vzpomínali jako na člověka, který nezkazil žádnou legraci. „Kolovala o něm fáma, že dokázal vypít 54 piv. Upozorňuju nikdo to nezkoušejte, protože to bylo 54 anglických piv. Což znamená, ta míra byla menší,“ dodává expert z Vojenského historického ústavu.

V srpnu 1945 se Richter vrátil do vlasti. Krátce po únoru 1948 ale utekl před komunisty zpátky do Velké Británie. Tam zemřel pár týdnů po pádu komunistického režimu v roce 1989. Kdo je žena na obrazu, dál zůstává tajemstvím.

Lucie Korcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme