Obraz Metamorfóza od Štyrského se v online aukci prodal za téměř 18 milionů korun

Obraz Jindřicha Štyrského Metamorfóza se v nedělní aukci v Praze prodal za 17,9 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena oleje byla 6,5 milionu korun. Dražba českého a zahraničního moderního umění, kterou Topičově salonu na Národní třídě pořádala 1. Art Consulting, se kvůli epidemickým restrikcím konala výhradě on-line, uvedl ředitel společnosti Jiří Rybář.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Štýrský a Toyen během práce na díle Deka v roce 1929

Jindřich Štýrský a Toyen během práce na díle Deka v roce 1929 | Foto: public domain, autor neznámý

Nového majitele má obraz Ulice v Locronanu od Jana Zrzavého. Cena začínala na 4,5 milionu korun, kupec nakonec za dílo zaplatí i s přirážkou přes 6,6 milionu korun.

Na aukci se vydražila výtvarná díla celkem za zhruba 70 milionů korun, prodalo se skoro 80 procent z celkem 177 nabízených položek. Zájemci se mohli přihlásit přes web nebo telefon, kvůli současným restrikcím nebyla možná osobní účast dražitelů. Rybář ocenil, že i přes nynější omezení byl zájem o aukci značný.

Pátý nejúspěšnější rok

Protikoronavirová opatření loni nezasáhla tuzemský aukční trh tolik, jak odborníci předpokládali.

Na českých aukcích se za posledních deset let nejvíce prodával Kintera. Po něm Díaz a Pasta Oner

Číst článek

Sběratelé a investoři na aukcích utratili více než miliardu korun, což z loňského roku učinilo pátý nejúspěšnější v historii českého trhu s uměním, řekl v prosinci odborník na aukční trh Jan Skřivánek.

Hned dvakrát se loni na podzim přepisoval celkový žebříček nejdražších děl. Nejprve začátkem října, když se obraz Toyen, Piková dáma z roku 1926, na aukci Adolf Loos Apartment and Gallery prodal za 78,65 milionu korun. Podruhé pak koncem listopadu, kdy na aukci Galerie Kodl Kupkova abstrakce Divertimento II z druhé poloviny 30. let vystoupala na 90,24 milionu korun.

Aukce v Topičově salonu byla jednou z prvních v letošní jarní sezoně, která se rozjíždí navzdory pokračujícím opatřením proti šíření koronaviru.

Předaukční výstavy pořádají galeristé individuálně a samotné dražby se konají vesměs po internetu. Trvají třeba dva týdny, kdy je možné celou dobu přihazovat. Některé společnosti plánují tradiční sálové akce s dodržováním rozestupů a dalších podmínek odpovídající pandemické situaci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme