Srbská kulturní památka nalezena po 28 letech. Bukovcův obraz chtěli zloději prodat ve Švýcarsku

V Curychu byl nalezen ukradený obraz malíře Vlaha Bukovace, který téměř před 30 lety zmizel ze srbského zámku. V pátek o tom informovala zahraniční média. Dílo patří v Srbsku k důležitým kulturním památkám. Autor působil začátkem 20. století jako vysokoškolský učitel v Praze.

Curych/Bělehrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Curyšské státní zastupitelství zajistilo obraz s názvem Blagoveštanski sabor, který byl ukraden v roce 1993 ze zámku Čelarevo,“ uvedla v prohlášení švýcarská policie. „Malba je v Srbsku považována za důležitý národní kulturní statek,“ dodala s tím, že při policejní akci byly zatčeny dvě osoby. Další tři lidi zatkla policie v Srbsku.

Dílo namaloval Bukovac v roce 1901. Zobrazuje účastníky sněmu z roku 1861, na němž srbské elity požadovaly autonomii v rámci rakouského mocnářství. Pachatelé ho podle srbských médií chtěli ve Švýcarsku prodat za šest set tisíc eur (zhruba 15 milionů korun).

Bukovac se narodil v roce 1855 v Cavtatu v dnešním Chorvatsku. Věhlas mu přinesla malba opony národního divadla v Záhřebu a především portréty členů srbských vládnoucích dynastií. Právě díky blízkosti ke královským rodům je Bukovac ctěn v srbských nacionalistických kruzích, připomněl deník Tagesanzeiger.

Dalmatský výtvarník zemřel v roce 1922 v Praze, kde od roku 1903 působil jako profesor na Akademii výtvarných umění. Jeho ateliérem prošli významní čeští malíři Emil Filla, Bohumil Kubišta, Bedřich Feigl a další.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme