Výstav s díly Picassa je příliš, za některými je jen byznys, myslí si jeho syn

Syn španělského malíře a sochaře Pabla Picassa kritizoval pařížské muzeum za příliš rozsáhlé zápůjčky děl jeho otce. Podle Clauda Picassa muzeum riskuje jejich poškození, když je půjčuje i na podle něj podprůměrné výstavy, které chtějí jen vydělat na jméně slavného malíře. Jeho jediný žijící syn to řekl v minulých dnech britskému deníku Times of London, z něhož nyní citovala španělská média.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Mnoho lidí si myslí, že učiní velké objevy, ale nakonec neobjeví nic,“ řekl Claude Picasso. Podle něj je v Evropě nyní příliš mnoho výstav s díly jeho otce. Řada z nich souvisí s projektem, který loni spustilo pařížské Picassovo muzeum pod názvem „Picasso-Středomoří 2017-2019“.

V rámci projektu zapůjčí toto muzeum na 5000 děl španělského malíře asi 60 institucím v zemích Středomoří, například do Turecka, Řecka, Maroka, Izraele, na Kypr či na Maltu. Jen ve Francii se letos konají přes dvě desítky výstav s Picassovými díly. Někteří ale tento projekt kritizují s tím, že bude mít jen malý přínos ke studiu Picassova díla.

Pasta Oner, Kintera, Bolf. Poslechněte si, jak vznikal seriál virtuálních prohlídek u českých umělců

Číst článek

Téhož názoru je i kulturní redaktor deníku Le Figaro Eric Biétry-Rivierre, který označil řadu Picassových výstav z letošního léta za vlnu tsunami. „Některé výstavy jsou excelentní, ale jiné jsou nevýrazné a nedělají nic jiného, než že surfují na slavném jménu,“ míní francouzský redaktor. Mezi průměrné výstavy zařadil například výstavu v Arles, kde jsou k vidění díla Picassa a Vincenta van Gogha na téma slunce.

Ředitel pařížského Picassova muzea Laurent Le Bon ale projekt zápůjček brání s tím, že je lepší díla vystavovat, než je jen skladovat. „Mým záměrem je zajistit, aby muzeum nebyla hrobka,“ tvrdí Le Bon. „Místo stále stejných výstav jako Picasso a ženy či Picasso a láska se snažíme přispět k novým nápadům,“ dodal Le Bon.

Například Picassovo muzeum v Barceloně od května do září vystavuje na 180 Picassových maleb, kreseb a soch na téma jídlo a vaření. „Picasso měl úzký vztah k restauracím a barům, kde se setkával s přáteli. Miloval jídlo a pití,“ řekl o výstavě ředitel barcelonského muzea Emmanuel Guigon. Picasso strávil v Barceloně několik let a v roce 1900 tam v pivnici U čtyř koček uspořádal svou první výstavu.

Španělský rodák Pablo Picasso vystřídal za svůj jednadevadesátiletý život mnoho uměleckých směrů, z nichž řadu ovlivnil a jeden založil. Spolu s Georgesem Braquem je považován za otce kubismu, u jehož zrodu byl Picassův obraz Avignonské slečny (1907) zobrazující pět nahých prostitutek z ulice Avinyó v Barceloně. Jeho dalším velmi slavným dílem je Guernica (1937) zobrazující podle historiků umění hrůzy španělské občanské války. Tato válka a následná diktatura generála Franciska Franka byly příčinou, proč se Picasso usadil ve Francii, kde v roce 1973 zemřel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme