Po Putinovi z nábojů vytvořili Trumpa z mincí. Je to narážka na hamounství, vysvětlují ukrajinští umělci

Dva ukrajinští umělci, kteří si v roce 2015 udělali jméno portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina „Tvář války“ zhotoveným z nábojnic vystřílených v bojích se separatisty na východě Ukrajiny, se rozhodli vytvořit také portrét amerického prezidenta Donalda Trumpa, v tomto případě poskládaný z drobných mincí a herních žetonů.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Darja Marčenková a Daniel Green - vlastním jménem Daniel Dirov - si pro obraz Trumpa vybrali materiál, který odráží světlo, a tak umožňuje oživit tvář různými výrazy.

Darja Marčenková a Daniel Green - vlastním jménem Daniel Dirov - si pro obraz Trumpa vybrali materiál, který odráží světlo, a tak umožňuje oživit tvář různými výrazy. | Foto: Lucas Jackson | Zdroj: Reuters

Podobně jako v případě Putinova portrétu, Darja Marčenková a Daniel Green - vlastním jménem Daniel Dirov - si pro obraz Trumpa vybrali materiál, který odráží světlo, a tak umožňuje oživit tvář různými výrazy. U Trumpa se podle Marčenkové nejvíce projevuje samolibost.

Na obraz bylo nakonec použito okolo 4000 mincí, v hodnotě jednoho a pěti centů. Právě použití nejdrobnějších mincí mělo podle umělce ukázat Trumpovo „hamounství“. | Foto: Lucas Jackson | Zdroj: Reuters

Nápad udělat Trumpův portrét o rozměrech 240 na 170 centimetrů a o váze přibližně 90 kilogramů se zrodil loni v létě, když Putin nařídil Američanům omezit personál na diplomatických misích v Rusku a Trump mu poděkoval, protože to ušetří Spojeným státům „spoustu peněz“, objasnil Green agentuře AFP v New Yorku.

„Pomyslel jsem si: panebože ty jsi takový skrblík, jak můžeš být americkým prezidentem? V tu chvíli jsem si řekl, že nejlepší by bylo udělat jeho portrét z drobných mincí,“ řekl čtyřiatřicetiletý umělec.

Tisíce mincí od jednoho do pěti centů

Na obraz bylo nakonec použito okolo 4000 mincí, v hodnotě jednoho a pěti centů. Právě použití nejdrobnějších mincí mělo podle umělce ukázat Trumpovo „hamounství“.

Trumpův portrét o rozměrech 240 na 170 centimetrů a o váze přibližně 90 kilogramů poskládaný z drobných mincí a herních žetonů. | Foto: Lucas Jackson | Zdroj: Reuters

Některé mince museli umělci ožehnout ohněm, aby získaly temnější odstín, vysvětlila Marčenková. Modré či černé tvoří zřítelnice, obočí či zdůrazňují bradu. K vyobrazení Trumpových ramen zase posloužily desítky žetonů, sloužících jinak k hraní pokeru.

Jde podle Greena jednak o narážku na Trumpova kasina v Atlantic City, letovisku ve státu New Jersey, jakož i na Trumpův způsob diplomacie v karetním stylu hop, anebo trop.

„Někdy vyhrává, ale někdy hodně ztratí,“ poznamenal umělec a připomněl Trumpovo oznámení o stěhování velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma. „V tomto kroku Washington podpořilo jen osm států, což ukazuje, kolik Amerika ztratila ze své moci!“ řekl.

Kvůli Putinovu obrazu odjeli z Ukrajiny

Putinův portrét z nábojnic, nazvaný Tvář války, Marčenkovou a Greena proslavil, ale také jim nadělal nepřátele, kteří je v listopadu 2016 přiměli uprchnout z Ukrajiny.

Darja Marčenková | Foto: Lucas Jackson | Zdroj: Reuters

„Dostávala jsem výhrůžky elektronickou poštou, lidi na ulici ke mně přicházeli s nepřímými hrozbami typu 'Nenutili vás dělat takové věci' či 'Pospěšte si odjet'. Snažili se mě také unést,“ tvrdí Marčenková. „Bylo těžké to psychicky vydržet, a tak jsme odjeli,“ dodala pětatřicetiletá energická blondýnka s dredy.

Trumpův portrét, dokončený před měsícem a nazvaný Face of Money (Tvář peněz), také budí jisté obavy v okolí autorů. Když své dílo nabídli Ukrajinskému institutu v New Yorku, který právě pořádá výstavu o Putinovi a válce v Donbasu, tato soukromá instituce „měla strach, že způsobí problémy“ ve vztazích mezi Kyjevem a Washingtonem, vysvětlil Green.

Nápad udělat Trumpův portrét o rozměrech 240 na 170 centimetrů a o váze přibližně 90 kilogramů se zrodil loni v létě, když Putin nařídil Američanům omezit personál na diplomatických misích v Rusku a Trump mu poděkoval, protože to ušetří Spojeným státům „spoustu peněz“, objasnil Green agentuře AFP v New Yorku. | Foto: Lucas Jackson | Zdroj: Reuters

Daniel Green - vlastním jménem Daniel Dirov | Foto: Lucas Jackson | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme