‚Malý povstalec‘ se prodal za dvojnásobek odhadované ceny. Kopii sošky má doma snad každý Polák

Jedna z nejznámějších polských soch, která je předobrazem varšavského pomníku dětským hrdinům povstání z roku 1944, se ve čtvrteční aukci vydražila za více než dvojnásobek odhadní ceny. Sošku Malého povstalce získal kupec za 45 tisíc zlotých (270 tisíc korun). Informovala o tom na svém webu aukční síň Desa.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník Malého povstalce, kterému byla Jarnuszkiewiczova soška předlohou.

Pomník Malého povstalce, kterému byla Jarnuszkiewiczova soška předlohou. | Foto: Cezary p | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) | CC BY-SA 4.0,©

Pomník Malého povstalce, zobrazující chlapce, který má na hlavě očividně příliš velkou vojenskou přilbu a v rukou ukořistěný německý samopal, zná většina Poláků. Jeho originální podoba o výšce 32,5 centimetru je však mnohem méně známa.

Kánon100. Vybíráme nejzásadnější česká díla za posledních sto let

Číst článek

Sochař Jerzy Jarnuszkiewicz sádrovou sošku vytvořil ještě během studií v roce 1946, aby se s ní zúčastnil soutěže ministerstva kultury na pomník Varšavskému povstání. To však zanedlouho upadlo do politické nemilosti komunistických vlád a opomíjení, a tak „Malý povstalec“ nakonec stanul v historické části Varšavy až v roce 1983.

Soška měla pro Jarnuszkiewicze nakonec trpkou dohru. Figurku začala masově produkovat jedna slévárna a pořídila si ji snad každá polská rodina jako symbol či suvenýr.

Jarnuszkiewicz neprotestoval, protože to chápal jako daň odkazu hrdinů povstání. Ale jak stoupala poptávka, majitel slévárny začal figurku označovat za dílo jakéhosi fiktivního sochaře.

Spor o autorská práva skončil u soudu, kde umělec nakonec vyhrál, ale za při zaplatil infarktem a zhoršeným zdravím.

Jeho dílo šlo ve čtvrtek do dražby spolu s dvěma stovkami dalších děl tak či onak spjatých s polskou metropolí. Její vyvolávací cena byla 15 tisíc zlotých a odhadovaná prodejní cena 22 tisíc.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme