Poslední výstava Olbrama Zoubka. Sochy v muzeu v Jílovém přibližují keltskou historii

Muzeum v Jílovém u Prahy vystavuje soubor soch akademického sochaře Olbrama Zoubka. Jde o poslední výstavu, kterou plánoval. Dokončila ji však jeho rodina, protože výtvarník letos v červnu zemřel ve věku 91 let. Podle ředitelky muzea Šárky Juřinové se jedná o kolekci 18 soch, které přibližují keltskou historii.

Tento článek je více než rok starý.

Jílové u Prahy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je to unikátní příležitost vidět tuto kolekci pohromadě, protože to jsou sochy na keltské téma a takhle pohromadě už vystaveny asi nikdy nebudou. A musím říci, že máme velmi pozitivní ohlasy návštěvníků, v podstatě kdo přijde na nádvoří, tak je ohromen a velice se to každému líbí,“ hodnotí pro Český rozhlas Juřinová.

Vernisáž výstavy za účasti manželky Olbrama Zoubka proběhne v sobotu v 16 hodin. Sochy už jsou ale v areálu muzea k prohlédnutí.

Olbram Zoubek se narodil v Praze 21. dubna 1926. Už jako student reálného gymnázia navštěvoval nepovinné modelování. Po ukončení gymnázia se hlásil na Akademii výtvarných umění, ale nebyl přijat. Proto se rozhodl pro studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V 80. letetch už byl známým sochařem, a to hlavně proto, že sejmul posmrtnou masku Jana Palacha.

Zoubek je také autorem Pomníku obětem komunismu v Praze na Petříně, v roce 1996 dostal státní vyznamenání – medaili Za zásluhy. Největší retrospektivní výstavu s rekordní návštěvností měl umělec v Jízdárně Pražského hradu v listopadu roku 2013.

Akademický sochař zemřel 15. června 2017 ve věku 91 let.

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme