Žižkov má svůj vlastní betlém. Biblické postavy doplňuje Jára Cimrman nebo Olga Havlová

Ježíška, ale i Jaroslava Haška nebo Járu Cimrmana uvidí lidé v netradičním žižkovském betlému. Po čtyřech letech, kdy ho z popudu radnice Prahy 3 budovali pedagogové a studenti tamní Střední uměleckoprůmyslové školy, byl nyní dokončen.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žižkovský betlém

Žižkovský betlém | Zdroj: Praha 3

Finální podobu, která zachycuje žižkovskou scenérii z první poloviny 20. století doplněnou o 36 figur, představili v pondělí autoři spolu se zástupci městské části.

Svatopetrské náměstí bude zdobit obří betlém z písku. Jesličky ve Vatikánu ponesou i českou stopu

Číst článek

Betlém je unikátní tím, že figurky kromě biblických postav představují i žižkovské rodáky a lokální osobnosti, reálné i fiktivní – jako třeba Cimrmana. Dílo je k vidění do konce ledna v informačním centru Prahy 3.

Betlém začal vznikat před více než čtyřmi lety a zprvu ho tvořila jen svatá rodina a tři králové. Postupně se počet figurek rozšířil, takže je v něm k vidění například první žižkovský starosta Karel Hartig, císař František Josef I., prezident Tomáš Garrigue Masaryk, hudebník Jaroslav Ježek, spisovatelé Jaroslav Hašek a Jaroslav Seifert, malířka Toyen.

K nalezení jsou však i fiktivní postavy jako například Jan Tleskač, Josef Švejk, Jára Cimrman a Rychlé šípy. Mezi figurami jsou i klasické žižkovské postavičky jako harmonikář, řezník či drbna.

Svou figurku v žižkovském betlému má i Jára Cimrman | Zdroj: Praha 3

Letošním přírůstkem je Pérák, který podle legendy v době protektorátu bojoval s pomocí pružin na botách s německými okupanty. Nově jsou k vidění i spisovatel Franta Sauer, herci Oldřich Nový, Vlasta Burian a Jaroslav Marvan a také Olga Havlová. Ta stojí na pivním sudu, který má připomínat jejího manžela, prezidenta a dramatika Václava Havla. Novinkou je rovněž osvětlení a elektrifikace betlému.

Příběh betlému má podle autorů dvě roviny – biblickou a žižkovskou. Ta první vychází z křesťanské tradice, zatímco druhá ze stylizované podoby Žižkova začátku 20. století. Řezník je tak zároveň žižkovským řezníkem a Herodem, policajt reprezentuje také římského vojáka.

Figurky jsou podle jednoho z autorů betlému Richarda Peška z umělé pryskyřice odlité do silikonových forem vytvořených z originálů z keramické hlíny. Budovy jsou vyřezány z překližky. Jak postavy, tak scenérie, jsou vybarveny olejovými barvami v kombinaci s temperami.

Figurky žižkovského betléma zleva: Vlasta Burian, Jaroslav Marvan, Oldřich Nový, Olga Havlová, Pérák a Franta Sauer | Zdroj: Praha 3

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme