Piková Dáma od Toyen se stala nejdražším obrazem prodaným v Česku. Vydražila se za více než 78 milionů

Obraz malířky Toyen s názvem Piková dáma se v neděli na aukci v Praze prodal za 78 650 000 korun včetně aukční přirážky. Stal se tak nejdražším obrazem vydraženým v Česku. Vyvolávací cena díla byla 29,9 milionu korun. O výsledku aukce informovala Aneta Kopecká z pořádající aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:15 4. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olejomalba s názvem Piková dáma od Toyen vznikla roku 1926 v Paříži.

Realistickým prvkem je na obraze pouze symbol pikové dámy. | Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery

Toyen obraz vytvořila během svého vrcholného tvůrčího období. Jsou na něm abstraktní geometrické tvary červené, černé a modré barvy.

„Podobné dílo autorky se na českém ani zahraničním trhu nikdy nedražilo,“ říká galerista Vladimír Lekeš, který je také ředitelem aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery. Původ obrazu je podle něj doložitelný, a tudíž nejde o padělek.

Rafael, Tizian, Rembrandt, Goya i El Greco. Barcelona získala 500 uměleckých děl ze ztraceného dědictví

Číst článek

„Obraz byl až do smrti autorky v její sbírce, v rámci dražby její pozůstalosti v roce 1982 byl umístěn organizátory, a to jako jediný, na obálku aukčního katalogu, a vydražen významným pařížským soudcem.“

Obraz - v originále nazvaný La Dame de pique - pochází ze sběratelsky velmi ceněného období Toyen a jeho vyvolávací byla 29,9 milionu korun. Namalovala ho krátce po svém příchodu do Paříže v roce 1926. Realistickým prvkem je na obraze pouze symbol pikové dámy.

Dosud nejdražším dílem Toyen prodaným v tuzemské aukci byl obraz Šero v pralese. V roce 2017 za něj kupec zaplatil 36 milionů korun včetně přirážky. Dosud nejdražším dílem vydraženým v Česku byl obraz Oskara Kokoschky s názvem Praha - Pohled z křižovnického kláštera. Ten se na aukci v Praze prodal v roce 2019 za 78,5 milionu korun s aukční přirážkou.

Milionový Čapek

Za milionové částky na nedělní dražbě v pražské Mánesu prodala i další díla významných českých umělců. Za zhruba 8,35 milionu korun získal nového majitele obraz Zimní květ od mistra šerosvitu a světla Jakuba Schikanedera. „Jedná se o mimořádně půvabné dílo, kde se malíř inspiroval japonským dekorativním uměním,“ uvedla aukční síň. Vyvolávací cena díla z roku 1887, které bylo dlouho nezvěstné, byla 2,7 milionu korun.

Za olej Josefa Čapka Děti v trávě dnes dal kupec 7,9 milionu korun. Práce náleží do takzvané dětské periody v malířově tvorbě z přelomu 20. a 30. let minulého století. „Jde o Čapkův nejdražší obraz s motivem hrajících si dětí,“ podotkla Kopecká.

Nový autorský rekord má po aukci malíř Pravoslav Kotík. Jeho olej z roku 1946 nazvaný rekreace šel do dražby s cenou 850 000 korun, aby nakonec našel nového majitele za 3,35 milionu korun. Za dosud nejvyšší cenu v Česku bylo dnes vydraženo dílo chorvatského malíře Vlaho Bukovace. Obraz s motivem dívky v oranžovém šálu se prodal za téměř tři miliony korun.

Michaela Vetešková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme