Před 115 lety se narodila Marie Čermínová. Jednu z nejvýznamnějších výtvarnic znal svět jako Toyen

Její obrazy se prodávají za desítky milionů korun, byla nejvýraznější představitelkou československého meziválečného umění. Před 115 lety se narodila Marie Čermínová. Zakládala nové směry, znala se s nejslavnějšími světovými umělci, o jejím životě se toho ale příliš neví. Třeba ani to, jak vzniklo její umělecké jméno: Toyen.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toyen, malíř Jindřich Heisler, spisovatel Karel Teige v roce 1940

Toyen, malíř Jindřich Heisler, spisovatel Karel Teige v roce 1940 | Zdroj: Wikimedia Commons

Nakrátko střižené tmavé vlasy, potměšilý úsměv, pánské obleky. Tak známe Toyen z černobílých fotografií, na kterých se často stylizovala do mužské role. Podle některých historiků umění to dělala proto, aby si v mužském světě umění získala respekt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 115 lety se narodila malířka Toyen. Více si poslechněte v reportáži Kateřiny Svátkové.

O životě Toyen - vlastním jménem Marii Čermínové - toho moc nevíme. „Zásadně neposkytovala žádné rozhovory. Ona se důsledně tohoto způsobu komunikace vyhýbala. Nenapsala žádný text, žádné vzpomínky na sebe. Odstřihla se od rodiny, žila samostatným životem,“ řekl před časem Radiožurnálu znalec umění a kurátor Karel Srp mladší.

Toyen se narodila 21. září 1902 na pražském Smíchově a rozhodla se pro studium na uměleckoprůmyslové škole.

Malířka Toyen, občanským jménem Marie Černínová, ve 30. letech | Zdroj: Wikimedia Commons

Její život je ale spojen hlavně s avantgardní Paříží, kam definitivně přesídlila v roce 1947. Stýkala se s tamními surrealisty a posouvala hranice vnímání výtvarné tvorby.

Toyen i ráda provokovala. „Od rané tvorby Toyen zpracovávala velmi pozoruhodným způsobem i vysloveně erotická témata a také třeba ve 30. letech patřila k hlavním ilustrátorům Štyrského Erotické edice 69 a Erotické revue,“ vysvětlila historička umění Lenka Bydžovská.

Toyen nepřestala tvořit ani po rozpadu surrealistické skupiny v roce 1969. Když v listopadu 1980 v Paříži zemřela, socialistické československé noviny o odchodu jedné z nejvýznamnějších výtvarnic 20. století nenapsaly ani řádku.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme