Nizozemské muzeum zveřejnilo detailní fotografii Rembrandtova díla. Má rozlišení 717 gigapixelů

Nizozemské muzeum Rijksmuseum v pondělí na svých webových stránkách zveřejnilo fotografii Rembrandtova nejslavnějšího obrazu Noční hlídka. Podle instituce jde o dosud největší a nejdetailnější snímek jakéhokoli uměleckého díla. Očekává se, že fotografie vzbudí široký zájem, protože muzeum je zavřené kvůli opatřením proti šíření koronaviru, poznamenala agentura AP.

Amsterdam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavný obraz Noční hlídka z roku 1642.

Slavný obraz Noční hlídka z roku 1642. | Foto: Rijksmuseum | Zdroj: Rijksmuseum

Lidé si od pondělí mohou prostřednictvím svých počítačů prohlížet obrovský obraz, který Rembrandt van Rijn vytvořil v roce 1642. Fotografie s rozlišením 717 gigapixelů zájemcům umožňuje například přiblížit obličej zadavatele obrazu Franse Bannincka Cocqa a zblízka spatřit miniaturní bílé tečky, které do jeho očí namaloval Rembrandt, aby postavě vdechl život.

Přes osm tisíc fotografií

Skutečné plátno má rozměry 379,5 krát 453,5 centimetrů. K vytvoření tohoto snímku bylo pořízeno 8439 jednotlivých fotografií o rozměrech 5,5 krát 4,1 centimetru. Odborníci je pomocí umělé inteligence spojili dohromady a vytvořili velkou fotografii.

Zadavatelem obrazu byl starosta a vůdce amsterdamské občanské stráže Banninck Cocq, který chtěl skupinový portrét svých milicí. Noční hlídka je v současné době restaurovaná. Obraz již v minulosti prošel mnoha opravami. Dílo bylo v roce 1715 oříznuto ze všech čtyř stran, aby se vešlo mezi dvoje dveře na amsterodamské radnici. V roce 1975 přemohl ostrahu muzea muž ozbrojený nožem, řízl do plátna a volal, že to „udělal pro Pána“. Obraz byl lehce poničen nožem také v roce 1911 a roku 1990 byl postříkán chemikálií. V obou případech bylo poškození jen mírné.

Noční hlídka je vystavená ve skleněné vitríně uprostřed hlavní galerie v Rijksmuseum. Muzeum nechá obraz za dva týdny znovu napnout, aby odstranilo zvlnění v levém horním rohu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme