Prohlédněte si každý tah štětcem. Muzeum zveřejnilo detailní sken Rembrandtovy Noční hlídky

Největší nizozemské muzeum Rijksmuseum nechal zhotovit detailní sken Rembrandtova díla Noční hlídka. Digitální fotografii obrazu o rozlišení 44,8 gigapixelů si mohou lidé volně prohlídnout na internetu. Muzeum se podle britského listu The Guardian rozhodlo fotografii zveřejnit, jelikož se oproti původnímu plánu protáhla restaurace díla.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterodam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Digitální sken Rembrandtova díla Noční hlídka.

Digitální sken Rembrandtova díla Noční hlídka. | Foto: Rijskmuseum | Zdroj: Twitter

Je vidět každý tah štětcem, popisuje detailní sken známého obrazu britský The Guardian. Ten byl zkompletován z celkem 528 různých fotografií obrazu a pyšný se celkovým rozlišením 44,8 gigapixelů a je k dispozici na webových stránkách muzea.

„Fotografie je klíčovým zdrojem informací pro odborníky a milovníci umění díky ní mohou Rembrandtovo dílo obdivovat do posledního detailu,“ řekl podle britského listu ředitel muzea Rijksmuseum Taco Dibbits.

Noční hlídku si tak lidé mohou tímto způsobem prohlížet v době, kdy jsou ve většině evropských zemích galerie a muzea uzavřena. Právě epidemie koronaviru, která za tím stojí, protáhla i práci na restaurování obrazu.

Na plátně umístěném ve skleněné kapsuli o sedmi metrech čtverečních totiž pracuje tým dvanácti lidí, což za současných pokynů nizozemské vlády není možné. Původně muzeum plánovalo začít s druhou fází restaurování po létě 2020, termín ale posunulo na začátek roku 2021.

Rijksmuseum se pro návštěvníky otevře 1. června, přičemž běžně se počet denních návštěvníků vyšplhá k 10 tisícům. Kvůli hygienickým opatřením ale bude do muzea denně vpuštěno jen 2000 lidí.

zit Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme