Umělá inteligence pomáhá i v umění. Na 80,58 procenta určila, že sporný obraz namaloval Renoir

Umělá inteligence určila, že sporný obraz Portrét ženy (Gabrielle) je na 80 procent dílem francouzského malíře Pierra-Augusta Renoira. Odborníci se totiž dlouho přeli o to, zda je autorem díla ve vlastnictví soukromého švýcarského sběratele skutečně věhlasný francouzský impresionista, nebo jiný umělec, napsal list The Guardian.

Bern Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle umělé inteligence by se mělo o jednat o obraz francouzského impresionisty Renoira, jehož díla se draží za miliony (ilustrační foto)

Podle umělé inteligence by se mělo o jednat o obraz francouzského impresionisty Renoira, jehož díla se draží za miliony (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Černovlasá žena s lehkým úsměvem a tělem natočeným doprava na sporném obrazu je nápadně podobná ženě vyobrazené na Renoirově díle Gabrielle. Tento olej na plátně aukční síň Sotheby's nedávno ocenila na 100 000 až 150 000 liber (2,8 až 4,2 milionu korun).

Algoritmus švýcarské společnosti Art Recognition vycházel ze 206 reprodukcí Renoirových maleb, aby se naučil rozpoznat malířův styl. Ten podle odborníků charakterizují trhané tahy štětcem a výrazné kombinace kontrastních barev.

Algoritmus měl také k dispozici menší výřezy z Renoirových děl a malby jiných umělců, kteří tvořili v podobném stylu a ve stejně době jako známý impresionista.

Umělá inteligence na základě těchto vstupních dat určila, že pravděpodobnost, že je obraz je Renoirovým dílem, je 80,58 procenta.

Určit nejistotu zahalující některá umělecká díla a vyjádřit ji číselně je podle generální ředitelky Art Recognition Cariny Popoviciové důležité.

„Majitelé umění často od znalců slýchávají, že je to jejich ‚dojem‘ nebo intuice, která jim říká, zda je obraz pravý, nebo ne, což může být frustrující. Velmi si na nás cení, že jsme přesnější,“ uvedla Popoviciová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme