Zemřel přední český restaurátor Karel Stretti. Zachraňoval cenné památky v Česku i zahraničí

Ve věku 74 let zemřel v sobotu odpoledne přední český restaurátor zejména malířských děl Karel Stretti. Podílel se na záchraně cenných památek v Česku i v zahraničí. A jako pedagog na Akademii výtvarných umění vychoval nové generace restaurátorů. Strettiho úmrtí v neděli potvrdil jeho syn Adam.

Plzeň/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurátor Karel Stretti (archivní foto)

Restaurátor Karel Stretti (archivní foto) | Zdroj: čt24

„Je to velká ztráta pro obor, odešel charakterní člověk a odborník," řekla přední česká restaurátorka a Strettiho známá Zuzana Poláková.

Kromě samotné restaurátorské práce vyzdvihla především Strettiho pedagogickou činnost. „Byl následovníkem profesora Slánského (Bohuslava, zakladatele české restaurátorské školy). Restaurátorkou práci povýšil a dovedl k dokonalosti přístupem k nejmodernějším technologiím při zachování čistoty práce a výtvarné stránky," poznamenala.

Také Adam Stretti vzpomněl na otce, za kterým po listopadu 1989 přišli sami studenti, zda by nevedl ateliér restaurování. „Vedl ho až donedávna, ještě pořád tam docházel a vedl doktorandy," řekl.

V rodině měl slavné malíře

Stretti pocházel z italské rodiny, která do Čech přišla v osmnáctém století. Mezi jeho předky byli uznávaní malíři a grafici. Otec Mario byl kreslíř, grafik, ilustrátor, malíř a portrétista. V areálu kláštera Play na Plzeňsku je Galerie Stretti - s díly Viktora, Jaromíra a Maria Strettiho. Karel Stretti si zvolil za celoživotní obor restaurování.

Účastnil se například v roce 1967 velké mezinárodní záchranné akce organizované UNESCO ve Florencii, kde povodně v roce 1966 zaplavily a poškodily umělecká díla. Do města se sjely restaurátorské týmy z celého světa, píše se na odborných stránkách věnovaných restaurátorství.

V 70. letech objevil v Praze pod malbou neznámého autora a jako první identifikoval vzácný obraz malíře Tintoretta. Podílel se na restaurování řady závěsných obrazů z českých a moravských kostelů, památek a galerií. S dalšími odborníky pracoval například na restaurování souboru deskových maleb v kapli sv. Kříže na Karlštejně. Restauroval ale také mladší obrazy z 20. století - Toyen, Kupku a další.

Strettiho ocenění

Stretti získal řadu ocenění. Práce týmu odborníků na restaurování maleb Mistra Theodorika na Karlštejně byla v roce 2005 oceněna cenou Evropské unie Europa Nostra.

V roce 2006 převzal Stretti Státní cenu za památkovou péči za výsledky dosažené v oboru restaurování malířských děl, za pedagogickou činnost a za snahu řešit problémy restaurování v širších souvislostech památkové péče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme