Ve věku 94 let zemřel Robert Frank. Svými snímky výrazně ovlivnil vývoj fotografie ve 20. století

Ve věku 94 let zemřel v pondělí v Kanadě americko-švýcarský fotograf a dokumentarista Robert Frank. Deník The New York Times ho označil za jednoho z nejvlivnějších fotografů 20. století, jehož vizuálně syrový a výrazný styl se stal základem změny směřování dokumentární fotografie.

Ottawa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotograf Robert Frank zemřel v 94 letech

Fotograf Robert Frank zemřel v 94 letech | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Frank se narodil ve Švýcarsku a do USA přišel ve 23 letech jako umělecký uprchlík, neboť myšlenkové hodnoty ve své vlasti považoval za příliš omezené.

Josef Koudelka o fotkách ze srpna 1968: Už jsem schopný se na ně dívat bez emocí

Číst článek

K jeho stěžejnímu dílu patří kniha fotografií s názvem The Americans. Snímky do ní pořídil během cestování po Spojených státech v polovině 50. let. Kniha vyšla v roce 1958 ve Francii a o rok později i v USA. Úvod k americkému vydání napsal beatnik Jack Kerouac.

Kniha se dočkala několika opakovaných vydání, mimo jiné i v roce 2008 u příležitosti 50 let od jejího uvedení.

S Kerouakem spolupracoval Frank také na krátkometrážním filmu Pull My Daisy. Ve snímku, který je vnímán jako beatnický filmový experiment, vystupují také další příslušníci beatnické generace jako Allen Ginsberg, Peter Orlovsky a Gregory Corso.

Známý je také Frankův dokumentární film Cocksucker Blues, který sleduje pozadí turné kapely The Rolling Stones včetně užívání drog a skupinových sexuálních radovánek. Skupina se snažila u soudu domoci toho, aby film nebyl zveřejněn. Soud nakonec omezil promítání maximálně na pětkrát ročně, a to vždy za Frankovy přítomnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme