Picasso, van Gogh, Renoir. Sbírka Rockefellerových aspiruje na rekord aukčních síní

Obraz Odalisque couchée aux magnolias (Odaliska s magnóliemi) od Henriho Matisse | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Až miliardu dolarů, tedy přes 21 miliard korun, očekávají znalci umění od aukce, v níž síň Christie's nabízí v těchto dnech sbírku loni zesnulého amerického bankéře Davida Rockefellera a jeho ženy. Část z více než 1500 uměleckých děl je už k prodeji přes internet, přes 900 kusů, které zahrnují obrazy slavných impresionistů, nábytek či Napoleonův porcelán, se bude prodávat v aukci v Rockefellerově centru v New Yorku od úterý do čtvrtka.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celá sbírka nabízená v této aukci se podle expertů prodá minimálně za 500 milionů dolarů, někteří očekávají až miliardu dolarů. S velkou pravděpodobností ale bude překonán rekord. Zatím se nejvíce za jednu sbírku utržilo v roce 2009, kdy síň Christie's v Paříži nabídla sbírku módního návrháře Yvese Saint Laurenta a jeho obchodního partnera Pierra Bergého. Ta se prodala za 484 milionů dolarů.

Sbírka Davida Rockefellera a jeho ženy Peggy, jejíž výtěžek má jít podle závěti desítce kulturních, školských a zdravotních institucí, zahrnuje obrazy, nábytek, porcelán či různé dekorativní předměty. Na prodej bude i část oblíbeného jídelního servisu ze sevreského porcelánu, který patřil francouzskému vojevůdci Napoleonu Bonapartovi. Set pozlacených talířků a dóz s motýlky by se mohl prodat asi za čtvrt milionu dolarů, tedy víc než pět milionů korun.

Monetův obraz Nymphéas en fleur (Lekníny v květu) v aukční síni Christie's v New Yorku. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Obrazy v nabídce pocházejí od nejslavnějších malířů, například od Pabla Picassa, Henriho Matisse, Claudea Moneta, Edouarda Maneta, Paula Gaugina, Vincenta van Gogha, Eugena Delacroixa, Joana Miróa či Pierra-Augusta Renoira. Nejdráže (až za 100 milionů dolarů) by se podle znalců měl prodat Picassův obraz Fillette à la corbeille fleurie (Dívka s květinovým košem), na němž je zobrazena nahá floristka z Montmartru.

Magnólie a lekníny

Vysoké částky by podle znalců umění mohly být zaplaceny i za obraz Odalisque couchée aux magnolias (Odaliska s magnóliemi) od Henriho Matisse, který by se mohl prodat za 70 milionů dolarů. Asi na 50 milionů dolarů by se mohla vyšplhat cena za Monetův obraz Nymphéas en fleur (Lekníny v květu).

Americký bankéř, průmyslník a filantrop David Rockefeller zemřel loni ve věku 101 let. Jeho žena Margaret „Peggy“ McGrathová, s níž žil přes půl století a s níž měl šest dětí, zemřela v roce 1996.

Rodinný podnik založil v 60. letech 19. století Davidův dědeček John Davison Rockefeller (1839-1937), který vybudoval takřka z ničeho mocné průmyslové impérium Standard Oil. Velkou část života se věnoval charitě, podporoval vědu, školství či zdravotnictví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme