Rudá barva Mánes nepoškodila. Se zástupci skupiny Bolt958 jsem kdysi mluvil, řekl Kuthan

Ke zbarvení Vltavy u galerie Mánes na pražském Masarykově nábřeží se přihlásila umělecká skupina Bolt958. Na svém facebookovém profilu zveřejnila i fotografie, kde na kterých její členové lijou do vody červenou barvu. Podle Petra Kuthana, předsedy správní rady Nadace českého výtvarného umění, která galerii provozuje, k poškození budovy nedošlo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudou barvu nalila do Vltavy zřejmě umělecká skupina. 'Mánes krvácí ', napsali její členové

Rudou barvu nalila do Vltavy zřejmě umělecká skupina. 'Mánes krvácí ', napsali její členové | Zdroj: Bolt958

„Poškození Mánesu není. Správce, kterého tam máme, celkem rychle zareagoval. Barvu prostě wapkou omyl,“ vysvětlil Kuthan Radiožurnálu.

Rudou barvu nalila do Vltavy umělecká skupina. 'Mánes krvácí,' napsali její členové

Číst článek

Členové skupiny Bolt958 kritizují, že v galerii Mánes místo výstav pořádají světové značky své komerční akce. Symbolické 'krvácení Mánesu' tak mělo rozpoutat debatu o dalším využití galerie.

Kuthan připustil, že se se členy skupiny už setkal, k dialogu zatím nedošlo. „Já jsem se s tou skupinou už kdysi dávno bavil. Zatím jsem nebyl vyzván k tomu, abychom si spolu povídali. Když se ozvou, klidně s nimi budu povídat,“ vysvětlil.

Členové skupiny Bolt958 vylili červenou barvu do Vltavy přímo z budovy Mánesu v pondělí odpoledne. Přivolaní hasiči potvrdili, že se nejedná o nebezpečnou látku, a protože barva byla vodou ředitelná, brzy se obarvená rozptýlila. Případ vyšetřuje policie.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme