Malevič, Repin i Ajvazovskij. Některá muzea mění národnost umělců z ruské na ukrajinské

Městské muzeum Amsterdam (Stedelijk Museum) přestalo prezentovat avantgardního umělce Kazimira Maleviče jako Rusa a nově o něm hovoří jako o malíři narozeném na Ukrajině rodičům polského původu. Také Metropolitní muzeum v New Yorku přezkoumalo informace o národnosti některých umělců a jako Ukrajince nově představuje Ilju Repina nebo Ivana Ajvazovského. Informoval o tom magazín The Art Newspaper.

Amsterodam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Ivana Konstantinoviče Ajvazovského Bouře na moři

Obraz Ivana Konstantinoviče Ajvazovského Bouře na moři | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Informace o Malevičovi už nizozemské muzeum změnilo v textech ve výstavních sálech i na webových stránkách. Otázka Malevičovy národnosti je přinejmenším komplikovaná. Malevič se sice narodil v Kyjevě, ale v době jeho narození, v roce 1879, město patřilo k Ruskému impériu.

Ukrajina vyřazuje z knihoven ruské a sovětské knihy. Do listopadu jich bylo 19 milionů výtisků

Číst článek

Také Ilja Repin se narodil na území dnešní Ukrajiny, a to roku 1844 ve městě Čuhujiv nedaleko Charkova. Národní galerie v Londýně k jeho původu uvádí: „Repin byl předním umělcem ruského realistického hnutí konce 19. století. Narodil se na Ukrajině a začínal jako malíř ikon.“

Ajvazovskij, který proslul svými malbami moře, se narodil ve Feodosiji na poloostrově Krym.

K přezkoumání informací o národnosti některých umělců ve svých materiálech světová muzea na sociálních sítích vyzývala historička umění Oksana Semenikovová.

„Pokud jde o Ajvazovského, tak jsem Metropolitní muzeum nežádala, aby z něho udělalo Ukrajince. Ale Rus rozhodně není. Byl Armén a celý život žil na Krymu na Ukrajině,“ sdělila Semenikovová časopisu The Art Newspaper.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme