Přehlídka současného umění v Paříži představuje díla ze 168 světových galerií. Česko zastupuje i malíř Plný

Nejslavnější jména současného umění se představují v Paříži. Ve francouzské metropoli pokračuje už 47. ročník největšího salónu současného umění. Návštěvníci veletrhu FIAC mohou obdivovat díla z více než stovky galerií celého světa. Mezi nimi jsou i díla českého malíře Luboše Plného.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tvorba českého art brut umělce Luboše Plného má ve Francii výsadní postavení a zaujala natolik, že je má ve svých sbírkách i slavné Centre Pompidou. Na veletrhu FIAC je český umělec zastoupený pařížskou galerií Christiana Bersta. Plný se zde prezentuje nejen svými art brut díly, ale také fotografiemi v nadživotní velikosti.

‚Domov je luxusní zboží.‘ Fotograf Hon počtvrté představuje charitativní kalendář DOMA 2022

Číst článek

Na veletrhu se představuje 168 galerií z celého světa, včetně jedné pražské. Galerie Hunt Kustner tady prezentuje díla Evy Koťátkové, Jána Mančušky, Dalibora Chatrného nebo Igor Hosnedla. Na FIACu je k vidění také dílo Vladimíra Škody nebo Zbyňka Baladrána.

Největší zastoupení mají ty francouzské, ale veletrh dává prostor i novým galeriím třeba ze Senegalu nebo Kosova. Celkově se tady představují galerie z 32 zemí světa.

Loni byl veletrh jen v online verzi, po roce se tak opět vrátil nejen pro profesionály, ale i pro veřejnost. Kvůli pandemii koronaviru se návštěvníci musí prokázat potvrzením o bezinfekčnosti a ve výstavních prostorách je nutné nosit roušku.

Největší letošní novinkou je změna prostoru. V minulých letech byla přehlídka v historické secesní budově Grand Palais u ulice Champs-Élysées. Letos se přesunula do Grand Palais Ephemere nedaleko Eiffelovy věže.

Marie Sýkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme