Salvador Dalí byl můj otec, tvrdí žena. Ostatky slavného malíře vytáhnou kvůli testům z hrobu

Španělé exhumují ostatky slavného malíře Salvadora Dalího kvůli testům otcovství. Rozhodl o tom v pondělí soud v Madridu. Vyhověl tak ženě, která tvrdí, že je nemanželskou dcerou slavného umělce. Pokud testy DNA její tvrzení potvrdí, připadlo by jí dědictví v přepočtu za miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavný malíř Salvador Dálí

Slavný malíř Salvador Dálí | Foto: Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic, Kristine

„První podezření, že Salvador Dalí je můj otce, jsem pojala, když jsem byla mladá, to už je hodně let. Později to potvrdila babička," tvrdí 61letá Maria Pilar Abelová Martinez, která se narodila v roce 1956 v katalánské Girone a nyní živí se jako kartářka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Salvador Dalí byl můj otec, tvrdí žena. Ostatky slavného malíře vytáhnou kvůli testům z hrobu. Podrobnosti má redaktor Štěpán Sedláček

Její matka pracovala v Dalího prázdninovém domě jako služebná a údajně měla v roce 1955 se slavným malířem utajený poměr. 

Když pak otěhotněla, přestěhovala se prý do jiného města a provdala se. Abelová usiluje podle španělského listu El Pais o uznání toho, že je Dalího dcerou, už 10 let.

Madridský soud v pondělí uvedl, že po umělci nezbyly žádné osobní předměty ani biologický materiál, ze kterých by mohly být vzorky odebrány. Nařídil proto kvůli testu otcovství exhumaci ostatků slavného surrealisty.

V případě pozitivního výsledku by žena zdědila stovky milionů eur za obrazy, které byly po Dalího smrti v roce 1989 věnovány španělskému státu.

Britský deník Guardian v roce Dalího smrti jeho jmění vyčíslil na 200 milionů liber, tedy v přepočtu téměř šest miliard korun. Právník ženy podle BBC uvedl, že zatím není stanoveno datum exkhumace, mohlo by k ní ale dojít už v červenci.

Kdo je Salvador Dalí?

Salvador Dalí patří k nejznámějším malířům 20. století. Narodil se v roce 1904 v katalánském městě Figueres a zemřel tamtéž v roce 1989 ve věku 85 let.

Slavný malířSalvador Dalí | Foto: Allan Warren, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Jeho stěžejní dílo je ovlivněno surrealismem, jemuž zůstal věrný prakticky celý život. Nejslavnější obrazy jsou plné mystických a snových výjevů, ovšem po řemeslné stránce jsou zpracovány akademickým způsobem a s téměř fotografickou přesností. Dodnes patří k vysoce ceněným klenotům mnoha světových galerií.

Krom toho byl Dalí také spisovatelem, básníkem, vynálezcem, návrhářem šperků, scénickým výtvarníkem a architektem.

Jaromír Marek, Štěpán Sedláček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme