Pod Botticelliho Bolestným Kristem objevili malbu Madony s dítětem. Obraz jde do aukce

Kupec, který v aukci koncem ledna získá malbu Sandra Botticelliho Bolestný Kristus, bude mít dva obrazy v ceně jednoho. Aukční síň Sotheby’s, která vzácné dílo renesančního umělce prodává, totiž při analýze odhalila, že se pod svrchní vrstvou barev nachází podmalba zobrazující Madonu s dítětem. Napsal o tom deník The Times.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malba Sandra Botticelliho Bolestný Kristus

Malba Sandra Botticelliho Bolestný Kristus | Zdroj: Sotheby's

Botticelliho malba na dřevěném panelu vznikla kolem roku 1500 a poslední dvě století byla v soukromých rukou.

Od 19. století ji vlastnila anglická operní pěvkyně Adelaide Kembleová Sartorisová a její potomci, v roce 1963 ji získal její současný majitel za 10 000 liber. Sotheby’s nyní chce obraz prodat minimálně za 40 milionů dolarů (860 milionů Kč).

Portrét muže s medailonem se vydražil za 92 milionů dolarů. Jde o rekordní částku za Botticelliho dílo

Číst článek

Podle Chrise Apostlea ze Sotheby’s se kunsthistorikům při zkoumání obrazu pod infračerveným světlem ukázala další malba.

Při otočení obrazu vzhůru nohama prosvítá pod barvami výjev s Madonou držící malého Ježíška, který je viditelný zejména v oblasti hrudi Bolestného Krista. Zvláště patrná je podle něj hlava Panny Marie a dítěte, které drží v náručí.

„(Dřevěné) panely byly v renesanci cennou komoditou, takže se nevyhazovaly,“ vysvětlil pro The Times Apostle svůj názor na to, proč umělec nakonec dřevěný panel využil pro jiný obraz.

Na aukci 27. ledna se v New Yorku budou prodávat i další obrazy starých mistrů včetně Correggia, Giovanniho Belliniho či Lucase Cranacha staršího.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme