Portrét muže s medailonem se vydražil za 92 milionů dolarů. Jde o rekordní částku za Botticelliho dílo

Vzácný portrét od italského renesančního malíře Sandra Botticelliho se ve čtvrtek v dražbě aukční síně Sotheby’s v New Yorku prodal za 92,2 milionů dolarů (více než 1,9 miliardy Kč). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž je to dosud nejvyšší částka, za níž bylo kdy dílo tohoto umělce vydraženo.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portrét mladého muže držícího medailon od Sandra Botticelliho.

Portrét mladého muže držícího medailon od Sandra Botticelliho. | Zdroj: Reuters

Portrét mladého muže držícího medailon patří ke zhruba desítce dochovaných Botticelliho děl. Na obrazu, který zřejmě pochází z konce 70. či začátku 80. let 15. století, jsou v podstatě dvě díla. Botticelli namaloval vznešeného muže, ale medailon, který figurant drží, je samostatným dílem malíře z takzvané Sienské školy ze 14. století Bartolommea Bulgariniho.

Český aukční trh hlásí navzdory covidu rekord. Deset nejdražších obrazů stálo 340 milionů korun

Číst článek

Historikům umění není známo, kdo je mladý muž na obrazu a proč medailon drží. Někteří se však domnívají, že by mohl být spojen s vlivnou rodinou Medicejů. V posledních 50 letech strávil obraz hodně času zapůjčený v nejvýznačnějších světových muzeích, například v Londýnské Národní galerii či v Metropolitním muzeu v New Yorku.

Botticelli je jednou z klíčových postav florentské renesance. Krása, šarm a elegance jeho obrazů s melancholickým nádechem z něj udělaly ikonu zlatého věku vlády šlechtického rodu Medicejů. Nejznámější Botticelliho obrazy Zrození Venuše a Primavera (Jaro) jsou k vidění ve florentské galerii Uffizi.

Botticelliho rekord

Podle Sotheby's ve čtvrtek vydražené dílo patří k nejcennějším a nejvýznamnějším portrétům, jaké se kdy objevily v aukci. Před aukcí se cena portrétu z 15. století odhadovala na 80 milionů dolarů. Aukční síň Sotheby's přitom očekávala, že se možná prodá za více než 100 milionů dolarů. Aukce se konala telefonicky a on-line. Konečná cena přitom zahrnuje dražební poplatky. Kdo je novým majitelem portrétu, nebylo okamžitě jasné.

Portrét mladého muže s medailonem podle Sotheby’s koupil jeho předchozí majitel na aukci v Británii v roce 1982 za 1,3 milionu dolarů (27,9 milionu Kč). Ani tehdy nebyla identita kupce jasná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme