Obraz Senoseč pod lupou. Moderní technologie odhalí postavy, které malíř nikdy nenamaloval

Senoseč pod drobnohledem. V Lobkovickém paláci na Pražském Hradě teď můžete strávit u dotykové obrazovky a zkoumat tak do nejmenších detailů jeden z nejcennějších obrazů evropského umění 16. století. Autorem vzácné olejomalby na dubové desce je vlámský malíř Pieter Bruegel starší.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Senoseč

Obraz Senoseč | Zdroj: Profimedia

„Vlámští vesničané hrabou a obrací seno, aby uschlo, ale také ho nakládají na valník, který je tažen dvěma koňmi. V popředí obrazu vidíme tři ústřední ženské postavy,“ popisuje pro Radiožurnál obraz Senoseč ředitelka lobkovických sbírek Dita Baker.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obraz Senoseč pod drobnohledem. Natáčela Alžběta Havlová

V pozadí je na obrazu také městečko. Skutečné, nebo fantazie autora? „Někteří lidé si myslí, že je to vyobrazení Prahy. Není to tak. Je to velice podobné. Snažil se vypodobnit typickou vlámskou vesničku,“ vysvětluje Baker. „Hodně atypický je v pozadí alpský masiv. Vlámská krajina je spíše rovná,“ ukazuje na obrazu v Lobkovickém paláci na Pražském Hradě.

Návštěvníci se mohou posadit na lavičky a sledovat obraz, jak dlouho chtějí. Mohou ale také přistoupit k dotykovým obrazovkám. „Máme tady dva monitory. Člověk si může části zvětšovat a zjišťovat veškeré detaily, které se na kompozici odehrávají,“ doplňuje ředitelka lobkovických sbírek.

Obraz Senoseč pod drobnohledem | Foto: Alžběta Havlová | Zdroj: Český rozhlas

‚To máš ode mě k Ježíškovi, Josefe.‘ Velvyslanectví s historiky rozluštili příběh za tajemným obrazem

Číst článek

Díky tomu lidé detailně uvidí drůbež nebo prasata. Ze zhruba čtyř nebo pěti metrů by to vidět nemohli. „Je to úplně jiným skvostem, když člověk konečně zjistí, co se děje v pozadí. Ve vlámských městech a vesnicích je to tradiční zábava - střílení ku ptáku. Na dřevěné tyči hodně vysoko byl upevněn model dřevěného ptáka, do kterého střílí lukostřelci. A kdo se strefí, tak vyhrává,“ přibližuje Baker.

Na obraze Senoseč je díky tomu vidět také obrysy postav, které vlámský malíř Pieter Bruegel - autor obrazu - plánoval namalovat. Nikdy k tomu ale nedošlo.

Bruegel podle ní kvůli miniaturním malbám, které studoval, maloval štětcem z přírodních zvířecích chlupů. Někdy to byly jen tři nebo čtyři chloupky dohromady.

Díky moderním technologiím lidé detailně uvidí drůbež nebo prasata | Foto: Alžběta Havlová | Zdroj: Český rozhlas

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme