Vytváří dary pro papeže a jako jediný na světě zhotovil Carské vejce. Rytec skla Arno Čančík

Legenda českého rytého skla Arno Čančík představuje svoje díla v Křišťálovém chrámu v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku. Výstava Gravirtuos potrvá v tamním kostele do 13. listopadu.

Kunratice u Cvikova Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dar pro papeže - křišťálový relikviář sv. Zdislavy

Dar pro papeže - křišťálový relikviář sv. Zdislavy | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas
Přehrát

00:00 / 00:00

Ivana Bernáthová na vernisáži výstavy Gravirtuos

K vidění jsou zhruba čtyři desítky prací výtvarníka, který je mistrem klasické i moderní rytiny a v květnu oslavil 80. narozeniny.

Jeho práce doplní skleněné plastiky Jiřího Pačinka, který na jaře 2020 proměnil kunratický kostel Povýšení svatého Kříže v unikátní galerii uměleckého skla. 

„Arno Čančík byl svého času jako jediný rytec na světě pověřen tvorbou Carských vajec pro firmu Fabergé, i jedno z nich teď mohou návštěvníci v Křišťálovém chrámu vidět,” řekl manažer sklárny David Sobotka.

Mistr klasické a moderní rytiny - rytec skla Arno Čančík | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Rytec, se kterým sklárna dlouhodobě spolupracuje, se loni podílel také na výrobě křišťálového relikviáře svaté Zdislavy, který zdejší skláři vyrobili pro papeže.

Unikátní schránku s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje předali biskupové Čech, Moravy a Slezska papeži loni v listopadu.

I toto unikátní dílo mohou teď lidé obdivovat v Křišťálovém chrámu. Schránka má podobu monstrance. Vyrobená je z čirého hutně tvarovaného skla, Pačinek s týmem na ní pracovali zhruba dva týdny.

Světově unikátní Carské vejce | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Stejný čas pak díly strávily v dílně Čančíka, který relikviář vyzdobil jemnými rytinami. Žádné jiné zdobení nebo zlacení schránka nemá. „Vystavené dílo je číslo dvě, nikoli schránka, kterou dostal papež,” řekl Sobotka.

Vedle sebe mohou návštěvníci v chrámu vidět také třeba Pačinkovy a Čančíkovy práce vytvořené k poctě českého krále Karla IV. 

Umělecká rytina Arno Čančíka | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Projekt Křišťálový chrám uměleckého skláře Jiřího Pačinka vznikl v roce 2020 na základě partnerské dohody s obcí Kunratice u Cvikova a Římskokatolickou farností ve Cvikově.

Jako první byl do kostela instalován křišťálový lustr Trnová koruna, který Pačinek kostelu a farnosti věnoval, následoval lustr Barbory Jarošové, umístěný u varhan, vstupní halu ozdobil lustr Blanky Matragi.

Portál dostal novou lampu a na pískovcové sloupky skleněné plamínky. Interiér kostela pak zaplnily na tři stovky Pačinkových prací. Návštěvníci mohli proměněný prostor poprvé vidět v červnu 2020 při Noci kostelů.

Triptych Faust v Křišťálovém chrámu od Arno Čančíka | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme