Sluneční králové zůstanou v Česku až do konce září. Národní muzeum prodloužilo výstavu

Národní muzeum prodlouží do konce září egyptologickou výstavu Sluneční králové, která měla skončit 6. června. V pondělí to sdělila mluvčí muzea Šárka Bukvajová. Na výstavu, o niž je velký zájem, je možné přijít jen se vstupenkou z online rezervačního systému na konkrétní den a čas. Online prodej vstupenek na první měsíc, tedy do 6. července, začal v pondělí v 11.00. Další termíny bude muzeum přidávat v závislosti na protiepidemických opatřeních.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava Sluneční králové v Národním muzeu

Výstava Sluneční králové v Národním muzeu | Foto: Petr Topič/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Výstava unikátních nálezů, které dlouho neopustily a již zřejmě neopustí území Egypta, patří k hlavním událostem Národního muzea i současných výstav v Česku. Výstava se připravovala několik let.

O Sluneční krále je rekordní zájem. Národní muzeum jedná s Egypťany o prodloužení výstavy

Číst článek

Loni ji zbrzdila jarní vlna pandemie koronaviru. Expozice se poté otevřela 31. srpna a za první měsíc ji vidělo zhruba 17 000 lidí. Trvat měla do 7. února letošního roku, na podzim ji ale znovu uzavřela protiepidemická opatření.

Krátce se otevřela v prosinci a provázel ji opět velký zájem a prodlužování otevírací doby. Po dlouhé době Sluneční králové přivítali návštěvníky až 4. května, nyní se ji podařilo znovu prodloužit.

Víkendové termíny výstavy Sluneční králové jsou téměř vyprodané. Otevírají se i další muzea a galerie

Číst článek

„Jedná se o mimořádný úspěch, protože se nám jednání se všemi partnery vydařilo již podruhé za sebou. Na tuto výstavu nám přišlo mnoho pozitivních ohlasů od návštěvníků, ale také nespočet žádostí o její prodloužení, takže věřím, že toto je skvělá zpráva pro všechny milovníky egyptské kultury,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Pořadatelé výstavy uvádějí, že ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství artefaktů. Návštěvníci mohou vidět exponáty z mnoha světových muzeí – z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem.

Součástí výstavy jsou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru. Výstava vedle unikátních nálezů využívá i audiovizuální technologie.

Sluneční králové budou v Národním muzeu do 6. června, Egypt povolil prodloužení výstavy

Číst článek

Prodloužení výstavy je pro obě strany podstatné i z ekonomického hlediska. Egyptská strana nechtěla po Národním muzeu žádné zápůjční poplatky, ale obě země se dělí o vstupné. Výstava má finanční náklady, i když je zavřená. Ve výstavě je stále přítomen jeden egyptský kurátor. Každý den předměty kontroluje. Muzeum kurátorům, kteří se střídají, platí náklady, platit se musí i pojistka.

Uspořádání výstavy česká vláda podpořila před dvěma lety přibližně 50 miliony korun, ministerstvo kultury jako zřizovatel Národního muzea tehdy počítalo s tím, že 30 milionů korun by se mělo vrátit na tržbách.

Podařilo se nám vyjednat prodloužení výstavy Sluneční králové až do 30. září! 🎉 Už nyní si na našem webu nm.cz můžete zakoupit vstupenky do 6. července, další termíny budou postupně přidávány.

#slunecnikralove #kingsofthesun

11:05 – 31. 05. 2021

18 87

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme