Po padesáti letech se do francouzského muzea vrátila ukradená soška boha Bakcha. Našel ji detektiv

Do francouzského muzea se vrací téměř 2000 let stará soška boha Bakcha, kterou zloději ukradli v roce 1973. Bronzovou postavičku vypátral nizozemský detektiv Arthur Brand, který se specializuje na hledání uměleckých předmětů. Poslední majitel sošky nevěděl, že je kradená. Legálně ji koupil v dražbě před mnoha lety a teď se rozhodl ji vrátit muzeu, informoval zpravodajský web stanice BBC.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští archeologové sošku našli v roce 1894 na východě Francie. Asi 40 centimetrů vysoký Bakchus z prvního století byl v muzeu Musée du Pays Châtillonnais na předměstí Paříže až do prosince 1973, kdy ho spolu s 5000 římskými mincemi odnesli zloději.

Unikátní nález u Otrokovic. Archeologové objevili sošku z mladší doby bronzové

Číst článek

Muzeum ho pak v expozici nahradilo kopií, návrat originálu ředitelka muzea Catherine Monnetová uvítala se slzami dojetí v očích.

Detektiva Branda oslovil klient, jenž si chtěl ověřit informace o sošce, kterou měl v úmyslu koupit od rakouského sběratele. Ten umělecký předmět koupil legálně a v dobré víře.

V roce 1973 ještě neexistovala příslušná policejní databáze, ale Brand našel zmínku o sošce v archeologickém časopise z roku 1927 a francouzská policie pak dohledala protokol o krádeži.

„Kontaktoval jsem sběratele. Nechtěl mít ve své sbírce kradený předmět, a tak ho chtěl vrátit,“ vysvětlil BBC Brand.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme