Dva Jihokorejci omylem pomalovali dílo za půl milionu dolarů. ‚Mysleli, že je to dovoleno,’ říká kurátor

Umělecké dílo v hodnotě až 500 000 dolarů (11 milionů korun) nedopatřením poškodil pár v umělecké galerii v jihokorejském Soulu. Mladý muž se ženou se chybně domnívali, že lze na plátno streetartového umělce známého jako JonOne přispět vlastními výtvarnými kreacemi, informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Video Soul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sedm metrů dlouhé a 2,4 metru vysoké graffiti amerického výtvarníka vzniklo přímo před očima diváků v roce 2016 v Soulu. Plechovky s barvami a štětce, které před ním JonOne nechal ležet, jsou nyní součástí díla a vystavují se společně s ním.

Da Vinciho Mona Lisa či Tizianova Žena se zrcadlem. Louvre zpřístupnil kompletní sbírky online

Číst článek

Bezpečnostní kamery v galerii nákupního centra Lotte World Mall, kde je nyní malba společně s umělcovým náčiním vystavena, zachytily pár nešťastníků, jak zvedají jednu z plechovek a barvu stříkají a roztírají po plátně.

Po zhlédnutí záběrů muže a ženu zadržela policie. Oba byli později propuštěni, galerie se rozhodla proti nim nevznést žádná obvinění s odůvodněním, že se zjevně nejednalo o úmysl.

„Mysleli si, že je to participační umění a je to dovoleno,” uvedl kurátor. „Momentálně s umělcem řešíme, jestli dílo zrestaurujeme,” dodal s tím, že se poškozená malba zatím stala místním hitem.

Někteří návštěvníci se s ní fotí a o celou výstavu se zvýšil zájem veřejnosti. Galerie však graffiti pro jistotu ohradila a umístila před něj tabulku s nápisem „Nedotýkejte se”.

Jak dílo vznikalo si můžete prohlédnout ve videu, které umělec sdílel na svých sociálních sítích:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme